Incidența tuberculozei la copii, în România, a fost în primul semestru al anului trecut de 14,8 la 100.000 de copii. Cifra a fost oferită de dr. Daniela Mihăilescu, șef al secției de Pneumologie Pediatrică în cadrul Institutului ”Marius Nasta”, într-un interviu pentru RoHealthReview.ro.
Din 2002 până în 2019, primul semestru incidența a scăzut cu 63,2%. Datele arată că, în țara noastră, incidența tuberculozei la copii este într-o scădere lentă, dar constantă, începând din 2002.
Copiii nu transmit tuberculoza; pentru copiii mici, sursa de infectare este de obicei intrafamilială
”Copiii nu transmit tuberculoză. În primul rând, majoritatea copiilor au bacteriologie negativă. Sunt BK negativi. În această situație nu au cum să transmită. La copiii adolescenți se poate întâmpla acest lucru, dar cazurile sunt foarte rare”, a spus dr. Mihăilescu.
”Copilul care a început un tratament de tuberculoză și a avut probleme la un moment dat, în momentul în care acordul nostru să meargă în colectivitate nu mai reprezintă niciun fel de problemă”, a adăugat ea.
”Copiii ajung să se infecteze de tuberculoză, mai ales cei de vârstă mică, la nivelul familiei, pentru că este nevoie de o perioadă mai îndelungată de timp ca un copil să stea în preajma unui adult care are tuberculoză. Deci copiii mici, care majoritatea stau mai mult în familie, pentru ei sursa este intrafamilială, uneori cunoscută, alteori nu”, potrivit medicului.
Cum se face diagnosticarea tuberculozei?
Diagnosticarea tuberculozei la copii se face în mai multe etape. ”Ce avem noi specific, avem intradermoreacția cutanată, IDR. Ce ne arată acest IDR la un copil? Ne arată dacă acest copil a fost infectat sau nu. În situația în care acest IDR a fost pozitiv, avem o hiper-reactivitate, o hipersensibilitate, atunci acela este momentul în care se continuă investigațiile către tuberculoză. Ca să ne lămurim dacă acel copil a fost numai infectat, și atunci rămânem numai la stadiul de hiperergie tuberculinică și este situația în care copilul primește o profilaxie sau este vorba de boală. În cele mai multe cazuri este vorba de prima situație”, a spus ea.
Copiii tolerează de cele mai multe ori tratamentul mai bine ca adulții
Este important de știut că micii pacienți tolerează de cele mai multe ori tratamentul pentru tuberculoză mai bine decât adulții.
”Vorbim de tuberculoză cu sensibilitate la medicamente. În această situație, copiii tolerează mult mai bine decât adulții. Reacțiile adverse la tratamentul tuberculostatic sunt foarte rare, extrem de rare, la care situațiile sunt mult mai frecvente.