INTERVIU Emanuel-Gabriel Botnariu: Lucrăm la noua lege a sănătății mintale. Ce include aceasta.

Comisia pentru Sănătate Publică din Senat lucrează de aproximativ un an și jumătate la o lege a sănătății mintale. Este declarația făcută pentru Sănătatea Press Group de senatorul Emanuel-Gabriel Botnariu, membru al comisiei.

„Noi ne dorim foarte mult să facem o lege flexibilă, modernă, o lege de care să beneficieze în primul rând pacienții. Pentru că vedeți și dumneavoastră toate necazurile care s-au întâmplat în ultimul timp.(…) Lucrăm într-un ritm într-adevăr nu foarte accelerat, dar aprofundat”, a spus acesta.

Potrivit senatorului, legea ar putea fi inclusă în circuitul legislativ la anul, în luna martie sau aprilie.

 

Vă prezentăm interviul:

 

Întrebare: Problematica sănătății mintale este în prim-plan în întreaga lume. Din păcate însă, în România este încă într-un con de umbră. De ce?

Emanuel-Gabriel BOTNARIU: Hai să nu-i spunem chiar con de umbră. Din ceea ce lucrăm (și lucrăm de vreun an și jumătate) – într-adevăr, este o greșeală a noastră că nu am popularizat foarte mult această informație – cu un întreg grup de lucru (chiar acum ultima oară am făcut o întâlnire la Craiova cu manageri ai spitalelor de psihiatrie din România, unde au răspuns marea majoritate a lor) lucrăm la noua lege a sănătății mintale. Care din anul 2006 a cam fost lăsată Cenușăreasă în legislația din sănătate din România. Noi ne dorim foarte mult să facem o lege flexibilă, modernă, o lege de care să beneficieze în primul rând pacienții. Pentru că vedeți și dumneavoastră toate necazurile care s-au întâmplat în ultimul timp. Vorbim de o stigmatizare, vorbim de stigmă, de lucruri mai puțin știute de către toți oamenii. Și totuși eu zic că dreptul la viață îl avem toți, inclusiv bolnavii cu probleme psihice sau psihiatrice. Și de aceea vreau să vă spun că lucrăm într-un ritm într-adevăr nu foarte accelerat, dar aprofundat. Vreau să vă spun că vor apărea capitole de prevenție în noua lege a sănătății mintale, vom discuta și despre modul internărilor nevoluntare, vom discuta despre foarte, foarte multe aspecte, inclusiv despre sindromul de burn out (care în ziua de astăzi este mai puțin cunoscut) și despre abandonul copiilor care ulterior cresc fără părinți (sunt crescuți, din păcate, de bunici, de rude, de vecini ș.a.m.d.) care au plecat la muncă pentru un trai mai bun și care consideră că aducând niște bănuți acasă rezolvă toare problemele. Din păcate, societatea e foarte dură, viața e foarte dură și ne trezim cu tot felul de incidente în viața de zi cu zi.

M-aș bucura foarte mult ca și presa… Noi popularizăm doar subiectele care se întâmplă punctual. Și, într-adevăr, sunt vinovați acolo. Dar haideți să discutăm problema în profunzimea ei. Problemă în care atât specialiștii din domeniu, noi politicienii, mass-media și toți factorii implicați în acest subiect trebuie să ne dăm mână cu mână și să reușim să facem ceva.

Vreau să vă spun că între 25 și 28 octombrie vom avea onoarea să avem în România Congresul Mondial de Psihiatrie Socială. În alte țări este foarte dezvoltată această problematică, în România e ceva nou. Dar avem oportunitatea și posibilitatea de a învăța foarte mult. Fiind la noi în București. Deci avem trei zile de congres mondial, care nu știu când va mai avea loc în România, dar hai să căutăm să învățăm. Și avem oportunitatea deosebită de a intervieva diverși specialiști în această problematică. Pentru că pe noi asta de fapt ne interesează: psihiatria socială,

Întrebare: Și când putem aștepta această lege a sănătății mintale? Ce îți propune Comisia de Sănătate Publică din Senat?

Emanuel-Gabriel BOTNARIU: Nu vreau să mă hazardez, dar eu aș vrea undeva la anul, în luna martie, maxim aprilie, să putem să introducem în circuitul legislativ. Deci cam așa ne-am propus eu și colegii din grupul de lucru.

Întrebare: Mai puțin de 40 de țări din lume au programe pentru prevenirea suicidului, deși Organizația Mondială a Sănătății insistă asupra acestui aspect. Se fac pași în România pentru un astfel de program?

Emanuel-Gabriel BOTNARIU: Eu zic că se fac pași foarte mulți. Din ce în ce mai multe personalități – nu numai din lumea medicală, da și din lumea nemedicală – au început să-și facă probleme din acest aspect. Suicidul. Când vorbim despre suicid, vorbim despre ceva foarte grav. Vă dați seama, mai ales apărute la o vârstă tânără, această simptomatologie și aceste manifestări care duc către suicid eu zic că trebuie privite cu maximă atenție și trebuie să facem nu numai eforturi, trebuie să facem prevenție. Pentru că aici vorbim doar de prevenție. Ne chinuim de atâta timp în România și n-am reușit să facem o lege a prevenției. Nu vorbesc numai despre prevenția în sănătate mintală, vorbesc de prevenție în general. Avem în Camera Deputaților de doi ani o lege a vaccinării. O lege a prevenției să o gândim pe screening, pe telemedicină, telemonitorizare – toate noile tendințe care sunt într-o țară membră a Uniunii Europene, cum se pretinde a fi țara noastră. Deci trebuie să ne unim cu toții, să facem politicile în sănătate și să mai lăsăm puțin politica de zi cu zi și cei care suntm implicați în acest sistem de sănătate să facem politică în sănătate. Foarte important!

Am fost de curând într-un grup de lucru la Organizația Mondială a Sănătății. Am fost pe altă temă, dar vreau să vă spun că sănătatea mintală în toate țările din lumea largă reprezintă o prioritate. Trebuie să o prioritizăm și noi în România. Și, de aceea, legea sănătății mintale va fi un pas important, inclusiv în prevenție, dar și în alte zone în care putem cu toții să acționăm.

Întrebare: Faptul că reprezintă o prioritate în țările dezvoltate o dovedesc, de altfel, și campaniile în care se implică personalități din toate palierele pentru destigmatizarea acestor afecțiuni. Este nevoie în România de o astfel de campanie? Se prefigurează vreuna?

Emanuel-Gabriel BOTNARIU: Nu că este nevoie, este strict necesară. Îmi doresc ca prin mass-media să putem să ajungem la acei oameni care pot să aibă impact asupra maselor din România. Și pe acei oameni trebuie să-i și promovăm ulterior. Vor reuși la un moment dat, zic eu, să dezinhibăm această nație. Pentru că este o inhibiție a noaastră, a românilor. Eu zic că noi, românii suntem niște oameni foarte creativi, foarte inventivi, niște oameni pentru care la nivel mondial, în zona de sănătate, toate țările au un respect extraordinar. Școala românească de medicină a scos, să nu zic genii, dar aproape genii în zona de sănătate. Vrem s-o continuăm, vrem în primul rând să nu mai plece tinerii noștri, vrem dacă se poate să revină în țară cu experiența acumulată în străinătate. Eu consider că trăiesc într-o țară dezvoltată și vreau să ajungem cât mai rapid la acele sisteme în care să ne putem mișca și să fim flexibili în toate zonele, dar mai ales în zona de Sănătate.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.