Federația Națională a Asociațiilor de Părinți cere să existe o singură entitate care să gestioneze cabinetele de medicină școlară la nivel național. Federația a avut și o întâlnire la Ministerul Sănătății în acest sens, a declarat, într-un interviu pentru Ro Health Review, Eugen Ilea, Președinte pentru București al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar.
”Mi-am luat angajamentul, eu, ca reprezentant al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, ca modelul de bună practică de la București – să zicem modelul de bună practică privind colaborarea dintre Federație și Asociația Spitalelor (ASSMB – n.r.) – să îl putem implementa și la nivel național. Numai că aici sunt câteva piedici sau câteva sincope, să spunem așa, întrucât sistemul de organizare al cabinetelor școlare din București nu îl regăsim și în celelalte zone ale țării”, a explicat el.
Din cele 450 de unități școlare din București, m 90%-95%, au cabinete școlare dotate cu tot ceea ce este necesar într-un cabinet medical școlar. ”Mare parte au și medic școlar și asistente. Iar la nivel de cabinete stomatologice, după câte știu eu, conform statisticii, sunt undeva la 140 sau 160 de cabinete școlare dotate cu aparatură modernă”, a precizat Eugen Ilea.
De asemenea, el a reiterat apelul pentru a le permite medicilor școlari să elibereze trimiteri către medicul specialist, pentru ca părinții și copiii să nu mai fie nevoiți să aștepte ore întregi la ușile medicilor de familie.
” Să sperăm că odată cu începerea școlii, la 9 septembrie, acest lucru se va implementa. Din păcate, deocamdată, numai în București. Să sperăm că acest lucru, cât mai curând posibil, îl putem dezvolta și la nivel național”, a precizat el.
Vă prezentăm interviul cu Eugen Ilea:
ÎNTREBARE: Sunteți în structura de conducere a celei mai reprezentative organizații a părinților din țară. Care credeți că este sau ar trebui să fie rolul asociațiilor de părinți în modelarea unor comportamente corecte de sănătate?
Eugen ILEA Este clar că suntem reprezentativi pentru că avem organizații în aproape toate unitățile școlare, chit că sunt asociații de părinți, chit că reprezentăm acel CRP, Consiliul Reprezentativ al Părinților. Și ca orice părinte, cred că suntem interesați de sănătatea copiilor noștri. Și de aici, clar concluzia că orice părinte, orice părinte care își dorește să facă parte și din organizația noastră, să fie interesat în sănătatea copiilor noștri.
ÎNTREBARE: Federația pe care o conduceți s-a implicat activ în promovarea medicinei școlare. Puteți să ne spuneți ce succese ați avut până acum în acest sens?
Eugen ILEA Odată cu colaborarea cu ASSMB, noi ca Federație, ca entitate reprezentativă a părinților, am ținut permanent legătură cu conducerea acestei administrații a spitalelor și am pregătit astfel tot ceea ce a însemnat investiții în cabinetele medicale școlare și cabinetele stomatologice care funcționează în unitățile școlare. Împreună cu doamna Turkeș Ablachim (director medical ASSMB – n.r.), am făcut destul de multe vizite în unitățile școlare, am luat situațiile la zi la cum se prezintă aceste cabinete școlare – cu investiții sau nu, cu medici sau nu, cu asistente sau nu – astfel încât, împreună, am mers către Primăria Generală a capitalei și am solicitat ca pentru sănătatea copiilor noștri să nu existe nicio opreliște din partea celor din Primăria Generală a Capitalei, astfel încât investițiile în sănătatea copiilor noștri să fie făcute fără restricții. Drept pentru care, din 450 de unități școlare (din București), marea majoritatea, să zicem 90%-95%, au cabinete școlare dotate cu tot ceea ce este necesar într-un cabinet medical școlar. Mare parte au și medic școlar și asistente. Iar la nivel de cabinete stomatologice, după câte știu eu, conform statisticii, sunt undeva la 140 sau 160 de cabinete școlare dotate cu aparatură modernă. Și pot să spun că acest lucru se datorează și intervenției noastre, a părinților, pentru că ne dorim sănătate pentru copiii noștri.
ÎNTREBARE: Situația din București reprezintă un model. Credeți că ar putea fi transpusă la nivel național? Și dacă da, în ce condiții? De ce ar fi nevoie?
Eugen ILEA Mi-am luat angajamentul, eu, ca reprezentant al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, ca modelul de bună practică de la București – să zicem modelul de bună practică privind colaborarea dintre Federație și Asociația Spitalelor – să îl putem implementa și la nivel național. Numai că aici sunt câteva piedici sau câteva sincope, să spunem așa, întrucât sistemul de organizare al cabinetelor școlare din București nu îl regăsim și în celelalte zone ale țării. Noi, împreună cu ASSMB, am avut o întâlnire la Ministerul Sănătății, cu un secretar de stat, unde am reiterat acest lucru, ca la nivel național și la nivelul județelor din țară să se găsească o soluție de organizare a acestor cabinete școlare, astfel încât să existe o singură entitate să le poată gestiona, astfel încât partea de investiții și de colaborare interinstituțională să se facă cât mai bine pentru că aici vorbim despre sănătatea copiilor și, vorbind despre sănătatea copiilor, chiar trebuie să avem cu cine discuta și să avem exact acele pârghii de a face lucrurile să se miște cât mai repede.
ÎNTREBARE: De ce este nevoie de medici medicilor școlari în toate unitățile de învățământ din țară?
Eugen ILEA În primul rând și în primul rând noi, ca părinți am ști că în unitatea școlară, acolo unde noi ne ducem copiii zilnic, avem garanția că există un medic, în cazul în care se întâmplă ceva, că există un cabinet unde, noi, ca părinți, ne putem trimite copilul. De aceea, la întâlnirea avută cu cei de la Ministerul Sănătății, am cerut ca medicii de medicină școlară – conform legii, pentru că legea permite acest lucru – să poată să facă trimiteri. În baza legii, repet. Pentru că, în acest moment, noi, ca părinți, pentru a obține o trimitere pentru un medic specialist trebuie să mergem la medicul de familie, unde, din păcate, programările sunt făcute așa cum sunt, ajungem acolo și pierdem timp efectiv stând două-trei ore în fața ușii cabinetului medicului de familie, pentru a obține o hârtie. Ori, dacă acest lucru îl poate face medicul de medicină școlară, pentru noi ar fi un ajutor nesperat. Deoarece copilul, împreună cu părintele, merge la cabinetul de medicină școlară din cadrul unității școlare, își ia ușor acea trimitere către medicul specialist, nu mai pierdem timp și este un lucru bine-venit pentru colaborarea între părinte și școală.
ÎNTREBARE: Cât de aproape este acest proiect de a deveni realitate. Se văd pași în această direcție?
Eugen ILEA Nu văd niciun pas. Eu l-am făcut. Noi, ca Federație Națională a Asociațiilor de Părinți București am făcut demersul către Ministerul Sănătății, demers făcut în luna martie. Ni s-a promis la vremea respectivă că da, este un lucru bun, este un lucru asumat de către Minister și că va fi implementat cât mai curând. Știu, de asemenea, că ASSMB a făcut întâmpinare și către CNAS, și către Colegiul Medicilor. Să sperăm că odată cu începerea școlii, la 9 septembrie, acest lucru se va implementa. Din păcate, deocamdată, numai în București. Să sperăm că acest lucru, cât mai curând posibil, îl putem dezvolta și la nivel național.