Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” este singurul spital din România unde se realizează lavajul pulmonar total, spune dr. Radu Stoica, șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul spitalului. Tratamentul este specific pentru o afecțiune numită proteinoză alveolară, în care „bolnavi relativ tineri, mai mult sau puțini expuși la niște factori de risc (cum ar fi praful sau poluarea, fumatul) dezvoltă o încărcare pulmonară”, precizează medicul. În aceste cazuri este nevoie de spălarea plămânilor.
„Se numește lavaj pulmonar total. Noi l-am inițiat prima oară. În anul 1999, dacă nu mă înșel, când am publicat primele cazuri. Foarte rapid după ceea ce în lume se făcea în timpul respectiv. Avem astăzi cred că peste 200 de lavaje făcute, la vreo 40-50 de bolnavi. Suntem singurii care le facem în România”, spune dr. Radu Stoica.
Medicul a explicat și cum se realizează această tehnică: „Speli un plămân, sub anestezie generală, fără discuție, speli un plămân cu 20-30 de litri de ser fiziologic, până când îl cureți complet. După care, la două-trei luni, speli și plămânul celălalt. Și uneori, tot așa, ani de zile. Alți bolnavi se simt foarte bine după primele lavaje. Este standardul de aur în această boală și, de asemenea, suntem dintre cei cu statisticile cele mai bune”.
O altă tehnică realizată în premieră în România la „Marius Nasta” a fost ventilația cu jet cu frecvență înaltă, povestește dr. Radu Stoica.
„Anestezia în cadrul chirurgiei toracice și a bronhologiei intervenționale este clar specifică. Ne mândrim, să zicem, cu inițierea în țara a unui mod de ventilație în cursul anesteziei cu totul specific, care nu există în multe centre din lume chiar. Și este vorba despre ventilația cu jet cu frecvență înaltă. Este un aparat tipic, care a apărut în lume în urmă cu vreo 25-30 de ani și în România în anul 2000, pe care îl utilizăm în acest tip de intervenții. Sunt intervenții chirurgicale care înainte nu se făceau decât în străinătate și reprezentau o povară pentru statul român, cum sunt rezecțiile de trahee, care astăzi, să zicem, sunt obișnuite pentru serviciul nostru. Oarecum suntem singurul serviciu care le practică în România. În Europa cred că suntem cu peste 300 de cazuri operate, în topul centrelor care fac acest tip de intervenții”, explică șeful secției ATI.
Vă prezentăm interviul integral:
Întrebare: Cum v-ați ales specialitatea Anestezie și Terapie Intensivă?
Dr. Radu STOICA: Părinții mei, fratele meu erau chirurgi. Și atunci am văzut care este rolul anestezistului în activitatea lor de zi cu zi. Și ăsta a fost unul dintre factorii care, să zicem, mi-a dat ideea inițială. Ulterior, școlile prin care m-am format, și aș putea spune școala de chirurgie a profesorului Juvara, după aceea școala de la Fundeni de la Cardiovasculară, doamna doctor Dora Petrilă, profesorul Costandache, profesorul Tulbure – toți m-au format și mi-au dezvoltat dorința de a face această specialitate.
Întrebare: Există niște particularități în ceea ce privește îngrijirea în ATI a pacienților cu afecțiuni respiratorii?
Dr. Radu STOICA: Știm că bolile respiratorii sunt una dintre cauzele principale de morbiditate și mortalitate. După bolile cardiovasculare sunt pe locul doi din acest punct de vedere. De aceea, această patologie în timp s-a desprins ușor-ușor și sub aspectul Anesteziei și a Terapiei Intensive de marea familie a medicinei interne, care se ocupa înainte de toate bolile care țineau de medicina internă propriu-zisă. Sunt tot mai mulți bolnavi care au numai patologie respiratorie și pentru care, evident, noi ne-am dezvoltat un serviciu care este dedicat acestor pacienți.
Întrebare: Despre ce particularități este vorba?
Dr. Radu STOICA: Haideți să începem cu cele legate de anestezie. Anestezia în cadrul chirurgiei toracice și a bronhologiei intervenționale este clar specifică. În Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” ne mândrim, să zicem, cu inițierea în țara a unui mod de ventilație în cursul anesteziei cu totul specific, care nu există în multe centre din lume chiar. Și este vorba despre ventilația cu jet cu frecvență înaltă. Este un aparat tipic, care a apărut în lume în urmă cu vreo 25-30 de ani și în România, în anul 2000, pe care îl utilizăm în acest tip de intervenții. Sunt intervenții chirurgicale care înainte nu se făceau decât în străinătate și reprezentau o povară pentru statul român, cum sunt rezecțiile de trahee, care astăzi, să zicem, sunt obișnuite pentru serviciului nostru. Oarecum suntem singurul serviciu care le practică în România și una dintre cele mai mari statistici din lume. În Europa cred că suntem cu peste 300 de cazuri operate, în topul centrelor care fac acest tip de intervenții. Asta e din punct de vedere al Anesteziei.
Din punct de vedere al Terapiei Intensive lucrurile sunt mult mai complexe. Fiindcă bolnavii de terapie intensivă respiratorie au o patologie asociată. Să luăm, de exemplu, pacienții cu patologii complexe, cum sunt vechii fumători, fiindcă lucrul acesta este încă foarte frecvent la noi. Alături de afecțiunea pulmonară pentru care vin la noi în stare gravă, au și afecțiuni cardiace, au și afecțiuni renale, cerebro-vasculare, deci o mulțime de afecțiuni asociate. Și pentru aceasta trebuie o activitate în echipă și extrem de complexă. În special sub aspectul ventilației artificiale. Ceea ce ne-a făcut să ne dezvoltăm în această ramură. Aproape nimic din ce este ventilația artificială astăzi în Terapia Intensivă modernă din România sau din lume nu ne este străin aici, în Terapia Intensivă a noastră.
Întrebare: Putem vorbi și despre alte premiere aici, la „Marius Nasta”?
Dr. Radu STOICA: Da, sigur! Exemplul care îmi vine cel mai rapid acum este o afecțiune relativ rară, nu foarte rară, care se numește proteinoză alveolară și în care bolnavi relativ tineri, mai mult sau puțini expuși la niște factori de risc (cum ar fi praful sau poluarea, fumatul) dezvoltă o încărcare pulmonară pentru care tratamentul specific este spălarea plămânilor. Se numește lavaj pulmonar total. Noi l-am inițiat prima oară. În anul 1999, dacă nu mă înșel, când am publicat primele cazuri. Foarte rapid după ceea ce în lume se făcea în timpul respectiv. Avem astăzi cred că peste 200 de lavaje făcute, la vreo 40-50 de bolnavi. Suntem singurii care le facem în România.
Și-am să vă spun cât e de impresionant, că și noi la început am fost un pic stresați de amplaoarea tehnicii. Speli un plămân, sub anestezie generală, fără discuție, speli un plămân cu 20-30 de litri de ser fiziologic, până când îl cureți complet. După care, la două-trei luni, speli și plămânul celălalt. Și uneori, tot așa, ani de zile. Alți bolnavi se simt foarte bine după primele lavaje. Este standardul de aur în această boală și, de asemenea, suntem dintre cei cu statisticile cele mai bune.
De fapt, ca să vă spun sincer, Chirurgia Toracică condusă de profesorul Ioan Cordoș și Anestezia din Institutul „Marius Nasta” sunt chemate în două domenii, să ținem prelegeri la universități importante din lume, la congrese foarte importante din lume. Anul trecut, cu rezecțiile de trahee am fost invitat la Geneva la facultate și la Charleroi în Belgia, tocmai datorită experienței noastre deosebite. Capitolul din cel mai recent tratat de anestezie în chirurgia toracică, care este acum sub tipar, are capitolul dedicat rezecțiilor de trahee și bronhii mari scris de mine și de profesorul Cordoș.
Din acest punct de vedere suntem nu numai cunoscuți aici, nu facem numai bine pacienților de aici, ci pur și simplu facem ca Institutul Marius Nasta și chiar România medicală să fie recunoscute în străinătate. Și pentru noi asta este un lucru foarte important.