Microparticula de plastic are o structură asemănătoare unei plase, iar în ochiurile acesteia au fost identificate alte substanțe nocive pentru organismul uman, cum ar fi pesticide, coloranți alimentari, aditivi alimentari, metale grele. Este avertismentul lansat de dr. Radu Țincu, medic primar ATI – Toxicologie la Spitalul Floreasca într-un interviu pentru RoHealthReview.
Această observație ”a creionat ipoteza de lucru, și este valabilă astăzi a faptului că particula de plastic poate fi un transportor și pentru alte toxine”, a adăugat el.
Potrovit medicului, poluarea cu microplastic ar putea fi legată de reacții inflamatorii în organism.
”S-a observat în cadrul biopsiilor de mucoasă intestinală prezența acestor microparticule de plastic. Fiind corpi străini, organismul îi identifică fiind corpi străini și atunci organismul declanșează o reacție inflamatorie împotriva lor, și zonele unde au fost identificate microparticule de plastic au fost însoțite de inflamație, inflamație care nu înseamnă decât eliberarea de citochine pro inflamatorii, eliberarea de molecule cu efect alergizant, cum ar fi histamina”, a afirmat el.
Iar faptul că poluarea cu plastic ne afectează este arătat și de un studiu publicat în 2019 în Austria. ”S-a observat faptul că acești voluntari aveau toți prezente în scaun microparticule de plastic, ceea ce ne arată faptul că acesta a fost ingerat cu hrana”, potrivit dr. Țincu.
După microparticulele de plastic, se vorbește și de nanoparticule, care trec de bariera digestivă. ”Sunt cercetători care ridică din ce în ce mai frecvent ipoteza faptului că ele pot să treacă în sânge și să ajungă în organele abdominale și organele de vecinătate, putând să determine o serie de îmbolnăviri grave cum ar fi formarea de cheaguri de sânge sau chiar afectarea organului în sine prin modificările acestea inflamatorii care pot să apară la acest nivel”, a declarat dr. Țincu.