Interviu Prof Dr. Daniel Coriu: Avem zone întregi care nu au hematolog, ceea ce este o mare problemă

 

”Numărul medicilor hematologi din România, în jur de 150, poate ar fi suficient, numai că există o distribuție inegală a lor. Avem zone întregi care nu au hematolog, ceea ce este o mare problemă”, a declarat Prof. Dr. Daniel Coriu într-un inteviu în exclusivitate acordat jurnaliștilor RoHealthReview.ro.

Șeful Secției de Hematologie și Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni a vorbit despre principalele provocări cu care se confruntă specialiștii din acest domeniu, dar a propus și câteva soluții pentru rezolvarea unora dintre ele:

”Avem câteva județe,  Teleorman, Călărași , Giurgiu, Dâmbovița, Buzau, Bistrița Năsăud, Tulcea, Bacau, județe care nu au hematolog, ceea ce reprezintă o mare pierdere. Nu este suficient să scoți la concurs un post de hematolog, nu se va prezenta nimeni atâta timp cât în spitalul respectiv medicul hematolog nu are condiții pentru a practica hematologie”, a atras atenția Prof. Dr. Daniel Coriu.

Medicul susține că trebuie o reorganizarea a rețelei nationale de Hematologie în funcție de nivelul de competență: spitale județene, spitale Regionale și Centre de Excelență cu acoperire natională.

”Fiecare spital județean trebuie să aibă o secție de hematologie. Cazurile care depăsesc competența acestuia sa fie trimise către un spital cu nivel superior de competență – Spital Regional, eventual Centru de Excelență. ”Anumite boli, precum leucemia acută ar trebui să fie tratate numai în anumite centre care au tot ce trebuie pentru diagnosticul precis și tratamentul corect al acestor pacienți”, a adăugat medicul primar în hematologie clinică.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.