INTERVIU Prof. Dr. Gabriela Radulian, despre importanța diagnosticării prediabetului

 

Potrivit studiului PREDATOR, realizat în urmă cu câțiva ani de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, 16.5% dintre românii cu vârste între 20 și 79 de ani au prediabet. Prof. Dr Gabriela Radulia, șefa Secției  Diabet II din cadrul Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. Nicolae Paulescu” a vorbit într-un interviu pentru Ro Health Review despre importanța diagnosticării acestei afecțiuni. 

„Odată diagnosticat prediabetul, evoluția către diabet poate fi întârziată în contextul în care noi realizăm o intervenție în principal prin modificarea stilului de viață. Și aici vorbim, pe de o parte, de inițierea unei terapii medicale nutriționale, cu o cantitate de glucide fixată de medicul diabetolog, în funcție, bineînțeles, de parametrii fiecărei persoane diagnosticate cu prediabet. Și, bineînțeles, de activitate fizică”, a spus prof. dr. Gabriela Radulian.

Șefa Secției Diabet II de la Institutul „Nicolae Paulescu” a explicat și care sunt principalii factori de risc în ceea ce privește prediabetul, dar și  cum se pune diagnosticul.

Vă prezentăm inteviul integral:

 

Întrebare: De ce este important să fie identificate persoanele cu prediabet?

Prof. Dr. Gabriela Radulian: Întotdeauna ne-am gândit la diagnosticul de diabet zaharat. Datele actuale evidențiază o adevărată epidemie de diabet zaharat la nivel mondial, iar estimările până în 2040 arată o creștere semnificativă a numărului persoanelor cu diabet zaharat, peste 600 de milioane. Dar, totodată, trebuie să avem în vedere și faptul că există o categorie de persoane care deja prezintă modificări ale metabolismului glucidic și nu au încă diagnostic de diabet. Despre aceste tulburări de glicoreglaretrebuie să vorbim în continuare utilizând termenul definit astăzi ca „prediabet”. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă o glicemie modificată dimineața, pe nemâncate, cu valori cuprinse între 100 și 125 de mg/dl, deoarece începând cu valoarea de 126 de mg/dl vorbim deja despre diagnosticul de diabet zaharat. Pe de o parte. Iar pe de altă parte vorbim despre o tolerență alterată la glucoză în cadrul testului oral de toleranță la glucoză. Cu alte cuvinte, utilizăm 75 de grame de glucoză, iar după administrarea glucozei se repetă glicemia (care inițial, bineînțeles, fusese recoltată a jeune, deci pe nemâncate). După ingestia celor 75 de grame de glucoză dizolvate în apă, la două ore, o glicemie a cărei valoare este între 140 și 199 mg/dl caracterizează prediabetul. De asemenea, un alt indicator prin care se poate defini prediabetul este hemoglobina glicozilată. Valori ale hemoglobinei glucozilate între 5,7% și 6,4% pun diagnosticul de prediabet.

De ce este important să identificăm aceste persoane cu prediabet? Pentru că, odată diagnosticat prediabetul, evoluția către diabet poate fi întârziată în contextul în care noi realizăm o intervenție în principal prin modificarea stilului de viață. Și aici vorbim, pe de o parte, de inițierea unei terapii medicale nutriționale, cu o cantitate de glucide fixată de medicul diabetolog, în funcție, bineînțeles, de parametrii fiecărei persoane diagnosticate cu prediabet. Și, bineînțeles, de activitate fizică.

Întrebare: Care sunt principalii factori de risc?

Prof. Dr. Gabriela Radulian: Principalii factori de risc asociați preadiabetului sunt reprezentați în primul rând de obezitate, de aici și importanța scăderii ponderale, pe de o parte. Pe de altă parte, bineînțeles vorbim și despre asocierea dislipidemiei, asocierea hipertensiunii arteriale și, bineînțeles, pot fi prezente și alte modificări de tip metabolic, evidențiate și la nivelul altor organe. Un singur exemplu ar fi ficatul gras non-alcoolic.

De ce este important de știut ce este prediabetul? În primul rând, conform studiului PREDATOR, realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prediabetul în România a avut o prevalență de 16,4%. Prevalența diabetului zaharat, din același studiu, fiind de 11,6%. Identitificând aceste persoane cu diagnostic clar de prediabet, de fapt, noi trebuie să ne gândim că studiile care s-au desfășurat în ultimii ani demonstrează, chiar dacă vorbim doar despre preediabet, aparația unor complicații cronice ale diabetului. Și aici vorbim în primul rând despre neuropatia diabetică. Neuropatia diabetică, conform datelor internaționale, a fost prezentă la 10% dintre persoanele diagnosticate doar cu prediabet. Deci nu cu diagnostic clar de diabet zaharat. Iată de ce, cu atât mai mult, un control metabolic cât mai strict pentru persoanele cu prediabet înseamnă pe de o parte un control metabolic cât mai bun, prin prisma valorilor glicemice, respectiv ale hemoglobinei glicozilate, dar totodată din star  și la această categorie de persoane trebuie să ne gândim la întârzierea complicațiilor cronice, așa cum spuneam, neuropatia fiind diagnosticată chiar în stadii de prediabet.

Întrebare: Care sunt semnele ce pot indica apariția prediabetului?

Prof. Dr. Gabriela Radulian: Simptomatologia nu este atât de clar definită cum este în cazul diabetului. Adică poliurie, polidipsie, scădere în greutate. Dar revin, este vorba despre identificarea acelor persoane asimptomatice, dar aflate la risc de apariție a prediabetului, respectiv persoanele care prezintă un indice de masă corporală ce caracterizează un exces ponderal sau chiar obezitate, persoanele care prezintă hipertensiune arterială, dislipidemie, care au ereditate diabetică, care au dat naștere unor copii macrosomi (aici vorbim de femei și ele trebuie în continuare monitorizate), de persoane care prezintă și alte patologii de tip cardiovascular și, nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim și la persoane care prezintă și alte semne de insulinorezistență (la sexul feminin vorbind de sindromul ovarelor polichistice, dar există și acanthosis nigricans, care este de asemenea o patologie asociată cu insulinorezistența).

Screeningul trebuie inițiat de către medicul de familie, care identifică aceste valori – de cele mai multe ori a jeune – ca modificate, un prim pas în diagnosticul prediabetului. Iar ulterior prezența prediabetului și îndrumarea acestor persoane deja diagnisticate cu prediabet la medicul specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Întrebare: Vorbim despre niște cifre îngrijorătoare în ceea ce privește diabetul. Ce facem pentru a nu ajunge în punctul de a fi diagnosticați cu prediabet sau diabet?

Prof. Dr. Gabriela Radulian:  Cred că cel mai important lucru este schimbarea stilului de viață. Pentru că în condițiile în care noi nu avem un exces ponderal – să nu mai vorbim de obezitate -, în condițiile în care avem o activitate fizică zilnică, bineînțeles că riscul de apariție a diabetului este mult redus. Dar, din păcate, în societatea modernă, în care sedentarismul este frecvent întâlnit, iar abordarea din punct de vedere nutrițional vizează în principal alimentele hipercalorice, care de cele mai multe ori nu ne aduc nici principiile nutritive corespunzătoare unei alimentații echilibrate, în aceste condiții, tocmai din cauza acestui stil de viață occidental riscul de apariție a diabetului este din ce în ce mai mare. Și, așa cum am spus de la bun început, diabetul zaharat reprezintă astăzi o importantă problemă de sănătate publică la nivel mondial.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.