INTERVIU Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, despre liniile de finanțare în domeniul sănătății

 

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a vorbit în exclusivitate pentru Ro Health Review despre liniile de finanțare din fonduri europene în domeniul sănătății. În funcție de tipul de program, cei interesați pot afla criteriile de eligibilitate și termenele-limită de pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, www.mfe.gov.ro, sau de pe cel al  Programului Operațional Regional, www.inforegio.ro.

”Pe site-ul nostru, al Ministerului Fondurilor Europene, cine va intra să verifice Programul Operațional Capital Uman, POCU, va găsi acolo, la anunțuri, calendarul lansărilor pentru 2019, este așezat în formă tabelară acest document. Acolo va putea vedea ce mai lansăm noi anul acesta, inclusiv pe zona de sănătate, pe partea de screeninguri, de exemplu, și de formare”, a explicat Roxana Mînzatu.

La această categorie de programe mari sunt eligibili, în general, Ministerul Sănătății cu structurile subordonate, institute, ONG-uri și chiar instituții de învățământ superior.

”Vor vedea că estimăm să lansăm undeva în luna octombrie partea de caravană, de screeninguri pe cancer de col uterin, cancer mamar, hepatite și TBC și programe de îngrijire a mamei și copilului. Tot așa, screeninguri. Acolo eligibile nu sunt orice entități. În unele cazuri și ONG-uri cu profil medical, dar în cele mai multe cazuri sunt instituții cu profil medical. Cum spuneam, de la Ministerul Sănătății și institute din subordine, până la, în unele cazuri, și instituții de învățământ superior cu profil medical. Cam asta este tipologia. Asta pe programe mari”, a declarat ministrul.

 

Exemple de programe cu finanțare europeană

 

Un exemplu îl reprezintă ”Organizarea de programe regionale de screening, stadializare și acces la tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C”. Profilul potențialului candidat eligibil este un institut sau instituție medicală publică în subordinea Ministerului Sănătății cu competențe în diagnosticul, stadializarea și tratamentul infecțiilor cu virusuri hepatitice de la stadiul de hepatită până la ciroza hepatică decompensată și hepatocarcinom. Valoarea maximă a proiectului este de 10.000.000,00 euro, iar data estimativă pentru lansarea apelului de proiecte este octombrie 2019.

Un alt exemplu îl reprezintă cele două programe regionale de îngrijire a gravidei şi copilului. Potențialul candidat eligibil este un institut sau o instituţie medicală – spitalele publice cu servicii de obstetricăginecologie de nivelul III care au competență la nivelul regiunii de dezvoltare vizate de proiect. Valoarea maximă a proiectului este de 2.000.000 de euro fiecare, iar data estimativă pentru lansarea apelului de proiecte este  noiembrie 2019.

În decembrie ar urma să se lanseze apelul de proiecte pentru consolidarea rețelei de asistență medicală comunitară. Potențiali candidați eligibili sunt Ministerul Sănătății/autorități publice/Universități publice de Medicină și Farmacie/Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali singure sau în parteneriat cu actori relevanți (alte autorități publice centrale și locale, universităţi, ONG-uri etc.) Valoare maximă a acestui proiect este de 8.625.450 de euro.

 

Linii de finanțare pentru companii mici din domeniul medical

 

Există, însă, și soluții de finanțare pentru micro-întreprinderi, de exemplu clinic cu maximum nouă angajați, din mediul urban.

Această linie este gestionată de Ministerul Dezvoltării – Programul Operațional regional.

”Ar fi eligibile aceste companii pentru a accesa fonduri de maximum 200.000 de euro pentru dotări, dezvoltări, în condițiile în care funcționează ca și business, ca și companii. Deci cumva, colateral, mai avem o oportunitate de finanțare pe care o pot urmări cei interesați. Deadline-ul este 8 octombrie. Linia de finanțare e lansată deja din 8 iulie. Inforegio.ro este locul unde se pot informa”, a afirmat oficialul.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.