INTERVIU Rozalina Lăpădatu, despre necesitatea modificării legii donațiilor

Afacerile Antibiotice Iași au crescut cu 8,2% în 2019

 

 

În momentul de față, donațiile de medicamente și dispozitive medicale sunt supuse plății de TVA, atrage atenția Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA). „Ceea ce considerăm că e una dintre acele bariere care limitează pacientul în a obține un tratament, cu toată bunăvoința unei companii”, spune Lăpădatu. O altă problemă e legată de faptul că actele de donație trebuie autentificate la notar.

În interesul pacienților, e  nevoie ca legislația să fie schimbată, subliniază Rozalina Lăpădatu. În acest sens, APAA va începe un demers.

 

Vă prezentăm declarațiile integrale:

 

Rozalina LĂPĂDATU, președinte APAA:  Ne-am propus în această toamnă să începem un demers legislativ privind modificarea legii donațiilor pentru medicamente și dispozitive medicale pentu că legea este extrem de restrictivă și creează o barieră și, practic, chiar dacă sunt companii interesate în a face donații către pacienții din România, birocrația e atât de mare  încât practic renunță. Și,  ca să fie și mai „frumos”, donațiile sunt supuse plății de TVA. Deci orice donație se face producătorul/compania trebuie să plătească și TVA pentru respectiva donație. Ceea ce considerăm că e una dintre acele bariere care limitează pacientul în a obține un tratament, cu toată bunăvoința unei companii.

Întrebare: Ce modificări veți propune?

Rozalina LĂPĂDATU: Lucrăm la ele acum. În principiu vorbim despre o exceptare la Codul Civil privind autentificarea donației la notar pentru medicamente, dispozitive medicale și suplimente alimentare; scutirea de plată a TVA; iar în cazul medicamentelor și suplimentelor alimentare, notificarea Agenției Naționale a Medicamentului (ANM), în cazul în care medicamentul este autorizat prin procedură centralizată, fără așteptarea de aprobare de la ANM. Și vrem să introducem aici și “compassionate use” – folosirea compasională a medicamentelor – care se adresează medicamentelor care n-au fost încă autorizate, sunt în studiu clinic și fac o excepție.

Deci vrem să simplificăm procedura, astfel încât atunci când companiile sunt dispuse să facă aceste donații să poată să le facă fără restricțiile de până acum.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.