INTERVIU Semnal de alarmă privind coborârea vârstei la care se instalează diabetul zaharat de tip 2

”În ultimii 10 ani, se vorbește tot mai mult despre o coborâre a vârstei la care apare diabetul zaharat de tip 2”, este semnalul de alarmă tras de prof. univ. dr. Maria Moța, fost președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

”Lumea se bucură: ‘A, ce bine că am diabet care nu necesită insulină. Nu-i așa. Riscul cardiovascular, riscul de boli renale este mult mai mare la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, iar atunci când vârsta este mică, riscurile pentru următorii ani sunt foarte mari’”, a adăugat ea într-un interviu acordat RoHealthReview.ro.

 

Cauzele diabetului zaharat de tip II la copii

 

Anul trecut, peste un sfert dintre elevii de clasa a V-a din Ploiești au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2.

În total, au fost evaluați 1.343 copii din cei 1.598 câți sunt înscriși în clasa a V-a la Ploiești. Dintre aceștia 405 au risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2.

Datele cercetării arată că printre elevii examinați s-au regăsit 186 (13,9%) supraponderali și respectiv 278 (20,7%) copii cu obezitate de diferite grade. De asemenea, 353 (26,3%) dintre elevii evaluați aveau tensiune arterială crescută la momentul analizei.

De altfel, municipiul Ploiești și județul Prahova se află în zona cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din România, conform rezultatelor studiului PREDATORR din 2014.

„În ultima perioadă, datorită dezvoltării epidemice a supraponderii și a obezității, începe să apară tot mai des diabetul zaharat de tip II, o formă specială de diabet care până acum era diabetul bunicilor, apoi al părinților. Și chiar în ultimii ani, vârsta a coborât la copii. Diabetul zaharat de tip II nu este un diabet obișnuit la copil. Sunt țări care descriu un procentaj de aproape 50% din copiii cu diabet ca având diabet zaharat de tip II. În România a început să apară, dar sigur ordinea aceasta este: pe măsură ce crește obezitatea, crește și procentajul de diabet zaharat de tip II la copil”, a spus prof. dr. Maria Moța, una din coordonatoarele studiului PREDATORR, în octombrie anul trecut.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.