Conducerile spitalelor din România trebuie încurajate să raporteze infecțiile nosocomiale, dar trebuie urmărit și ce măsuri iau după aceea. Este mesajul transmis de Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, într-un interviu special acordat Ro Health Review.
“nfecțiile nosocomiale au ajuns în atenția întregii Românii după incendiul de la Colectiv. Până atunci, însă, nu s-a discutat despre ele. “În bună parte pentru că raportările erau false. Sistemul era construit de așa manieră încât un director de spital, dacă raporta o rată mai mare era penaizat. În 2009 – 2010, dacă te uitai în raportări, erau unele județe cu 0,000 frecvență, ceea ce ar fi însemnat, teoretic, că aveam spitale mai curate decât cele din Danemarca sau Norvegia. Ceea ce, evident, e fals”, a spus Vlad Mixich.
”E bine că se scrie și se vorbește despre asta, dar, ca orice exces, lucrurile pot să și dăuneze și anume, dacă astăzi un director de spital nu mai este penalizată de către autoritățile statului atunci când raportează – și e foarte bine când o face – dacă un jurnalist sau cienav din presă pune așa, un titlu bombastic, ‘Spitalul din Filiași omoară pacienți, uite ce rată mare de infecții nosocomiale are’, directorul de spital s-ar putea să nu mai raporteze a doua oară. Pentru că nu vrea scandal și nu vrea să fie dat afară pentru că, uite ce spital murdar este. Când, de fapt, faptul că raportează este foarte bine. Nu poți să rezolvi o problemă dacă nu admiți mai întâi că o ai. Și aici e bine ca și presa să fie un pic atentă, pentru că infecții intraspitalicești există peste tot în lume. Iar în România, pentru că ele au fost băgate sub preș până după un anumit an, a fost foarte rău, acum nu mai este cazul. Acum trebuie încurajați directorii care le raportează și urmăriți după aceea pentru a vedea dacă au luat măsurile necesare și criticați abia după aceea, dacă nu le iau”, a adăugat el.
Expertul a subliniat că încrederea pacienților în spitale este scăzută în special de o administrare foarte proastă pe ansamblu a sistemului medical.
Managementul infecțiilor nosocomiale la nivel european
“ Există (politici comune la nivel european pentru prevenirea și managementul infecțiilor nosocomiale – n.r.). De fapt, cred că este unul dintre cel mai de succes proiecte din perioada președinției României la UE. Asta și pentru că persoanele tehnice care s-au ocupat de acest subiect au fost foarte angajate și competente. În același timp este un subiect prioritar al Comisiei Europene și va continua să fie și în următoarea perioadă. ECDC (Centrul European pentru Controlul Bolilor – n.r.) are deja niște ghiduri foarte clare, există recomandări. Evident că ele trebuie implementate la nivel național”, a explicat Vlad Mixich.
În ceea ce privește implementarea lor în România, “este nevoie și de implicarea societăților profesionale, pentru că medicii trebuie să învețe cum să prescrie antibiotice. În același timp în farmacii este foarte important. În România încă se prescriu sau se distribuie antibiotice fără rețetă. Lucrurile sunt puțin mai complicate”, a atras el atenția.
Se pot face, însă, în continuare multe la nivel european. “E o responsabilitate împărțită. Legal, responsabilitatea ține de guvernele naționale. Fiind, însă, un subiect care afectează foarte mult transfrontalier și fiind un subiect care ține de sănătatea publică, Comisia Europeană are competențe mari, ceea ce și încearcă să facă”, a declarat expertul.
Importanța zonei agricole pentru sănătatea publică
„E ceva despre care vorbim prea puțin în zona de sănătate publică, cel puțin aici, în România, cât de important este domeniul agricol pentru a diminua această problemă. Știu că zicem, când bem o bere cu prietenii, că puii pe care îi cumpărăm sunt plini de antibiotice (…). O acțiune de control și, din nou monitorizată, în zona industriei alimentare este esențială. Că se opun, că nu se opun e mai puțin important. Sunt convins că foarte repede, mai ales având în vedere prioritatea Comisiei Europene, foarte repede lucrurile vor evolua într-o direcție bună”, a subliniat Vlad Mixich.