INTERVIU Vlad Voiculescu, despre lipsa medicamentelor: Problema nu este numai la export, problema este că unele medicamente nu mai sosesc în România deloc

 

Vlad Voiculescu spune că mai întâi trebuie să ne uităm mai întâi la cauzele pentru care lipsesc medicamentele.

„Pe de o parte este prețul foarte mic, care face ca medicamentele cele mai ieftine să nu mai fie aduse în România. Dacă nu le aduce nimeni în România, atunci nimeni nu are ce să exporte.  Deci problema nu este numai la export, problema este că unele medicamente nu mai sosesc în România deloc”, explică fostul ministru al Sănătății.

Blocarea exportului paralel nu e o măsură deloc rea în sine, spune Vlad Voiculescu, dar trebuie luată pe baza unor date. Totodată, precizează fostul ministru, măsura nu este nici pe departe suficientă. Acesta a explicat ce trebuie să facă statul român, din punctul său de vedere.

„Pe scurt, trebuie să ne asigurăm că se aduc medicamente în România, în primul rând. Apoi, trebuie să ne asigurăm că dacă lipsește ceva știm și acționăm. Și abia în al treilea rând să ne asigurăm că medicamentele nu mai pleacă în străinătate. Și n-ar mai trebui să plece dacă nu avem destule în România”, spune  fostul ministru al Sănătății.

Iar autoritățile române au la îndemână pârghiile necesare pentru a ști cum stăm la capitolul medicamente, deoarece din 2016 există un sistem de monitorizare al stocurilor de medicamente (SER – sistemul electronic de raportare).

„Și orice ministru, orice șef de la Agenția Națională a Medicamentului, orice președinte al CNAS poate să vadă exact fiecare medicament unde există, la ce distribuitor, în ce oraș, în ce județ. Și ar trebui să se asigure că extrage de acolo datele necesare înainte să ia o măsură de blocare a exportului medicamentelor”, spune Vlad Voiculescu.

Tot în perioada în care Vlad Voiculescu era ministru al Sănătății, a fost pus în funcțiune și site-ul www.medicamentelipsa.ms.ro, un mecanism transparent, unde orice român  poate raporta atunci când lipsește un medicament.

„Dacă cei din Minister s-ar uita mai des la medicamentelipsa.ms.ro, acolo unde oamenii spun <<atenție, îmi lipsește medicamentul x sau y>>, dacă s-ar uita pur și simplu – și site-ul este public, îl poate vedea toată lumea – atunci ar ști care sunt problemele reale cu care se confruntă oamenii din România, pacienții și atunci ar putea să ia și măsuri în consecință. (…) Tocmai asta a fost ideea atunci când am pus în funcțiune acest sistem, să nu mai aud un ministru al Sănătății, sau un șef al CNAS sau al Agenției Naționale a Medicamentului că spune “nu am știut “. Păi ai știut, că scrie acolo”, precizează fostul ministru al Sănătății.

Vlad Voiculescu atrage atenția, totodată, că „Lista medicamentelor esențiale” trebuie neapărat reintrodusă în legislație.

„În 2016 am introdus lista medicamentelor esențiale în legislație. Asta înseamnă că tocmai medicamentele acelea despre care Organizația Mondială a Sănătății spune că sunt esențiale, adică nu ar trebui să lipsească de nicăieri, pentru ele era o reglementare de preț specială. Reglementare care a fost scoasă. Deci lista medicamentelor esențiale a fost scoasă din legislație în 2017. Acesta e un lucru care trebuie corectat. Și trebuie corectat acum. Trebuia să îl lase acolo de când l-am pus în 2016 și nu să-l scoată la începutul lui 2017. A fost o imensă greșeală, care a lăsat sute sau mii de pacienți fără medicamentele de care aveau nevoie”, semnalează fostul ministru.

 

 

Vă prezentăm interviul integral

 

Întrebare: Din păcate, lipsa medicamentelor oncologice este o problemă cu care pacienții din România se confruntă constant. Ministerul Sănătății a decis să suspende pentru șase luni exportul paralel pentru peste o sută de citostatice. Rezolvă această măsura problema?

Vlad VOICULESCU: Mai întâi, cred că ar trebui să ne uităm care sunt cu adevărat cauzele. Și, înainte chiar să ne uităm la cauze, ar trebui să ne întrebăm de ce Ministerul Sănătății abia acum recunoaște problema. În urmă cu doar câteva luni, doamna ministru spunea că e problemă localizată, la un spital sau la altul. Știm, pe de altă parte, că medicamente precum temozolomida lipsesc. Și lipsesc în foarte multe spitale din România.

Cauzele sunt multiple. Pe de o parte este prețul foarte mic, care face ca medicamentele cele mai ieftine să nu mai fie aduse în România. Dacă nu le aduce nimeni în România, atunci nimeni nu are ce să exporte.  Deci problema nu este numai la export, problema este că unele medicamente nu mai sosesc în România deloc.

Iar în ceea ce privește oprirea medicamentelor la export, asta în sine nu e deloc o măsură rea, dar trebuie să se ia pe bază de date, trebuie să se ia acolo unde știm că acele medicamente au sosit în România. Și trebuie ca fiecare astfel de măsură să fie justificată cu date care arată că stocul disponibil în România este mai mic decât stocul de care avem nevoie. Dacă avem astfel de date, foarte bine, atunci ar trebui oprit exportul. Și asta se poate face pe baza unui ordin de ministru scris de mine, pus în transparență în 2016, semnat abia mai târziu în 2017.

Pe lângă asta, în 2016 am introdus lista medicamentelor esențiale în legislație. Asta înseamnă că tocmai medicamentele acelea despre care Organizația Mondială a Sănătății spune că sunt esențiale, adică nu ar trebui să lipsească de nicăieri, pentru ele era o reglementare de preț specială. Reglementare care a fost scoasă. Deci lista medicamentelor esențiale a fost scoasă din legislație în 2017. Acesta e un lucru care trebuie corectat. Și trebuie corectat acum. Trebuia să îl lase acolo de când l-am pus în 2016 și nu să-l scoată la începutul lui 2017. A fost o imensă greșeală, care a lăsat sute sau mii de pacienți fără medicamentele de care aveau nevoie.

Pe lângă asta, Ministerul ar trebui să aibă oameni care să se uite la sistemul de monitorizare a stocurilor de medicamente. Sistem pe care l-am pus în funcțiune în 2016, de asemenea. Se numește SER (Sistemul electronic de raportare). Și orice ministru, orice șef de la Agenția Națională a Medicamentului, orice președinte al CNAS poate să vadă exact fiecare medicament unde există, la ce distribuitor, în ce oraș, în ce județ. Și ar trebui să se asigure că extrage de acolo datele necesare înainte să ia o măsură de blocare a exportului medicamentelor.

În final, dacă cei din Minister s-ar uita mai des la medicamentelipsa.ms.ro, acolo unde oamenii spun “atenție, îmi lipsește medicamentul x sau y”, dacă s-ar uita pur și simplu – și site-ul este public, îl poate vedea toată lumea – atunci ar ști care sunt problemele reale cu care se confruntă oamenii din România, pacienții și atunci ar putea să ia și măsuri în consecință.

Tocmai asta a fost ideea atunci când am pus în funcțiune acest sistem, să nu mai aud un ministru al Sănătății, sau un șef al CNAS sau al Agenției Naționale a Medicamentului că spune “nu am știut “. Păi ai știut, că scrie acolo. E un sistem public, în care poate scrie oricine și toată lumea vede. Deci ideea că un ministru poate să vină și să mai spună “nu am văzut”,”nu am știut”, “nu mi-au spus” e greșită. Toată lumea știe. medicamentelipsa.ms.ro. Acolo poți să vezi ce medicamente le lipsesc românilor.

Măsura de blocare a exportului paralel în sine nu este rea, este chiar justificată acolo unde există date. Nu este însă nici pe departe suficientă. Suficientă ar fi dacă s-ar lua trei-patru măsuri. Cele menționate de mine mai devreme, în primul rând: lista medicamentelor esențiale,  monitorizarea sistematică a stocurilor de către cineva care înțelege asta, care poate să previzioneze și, de asemenea, sistemul de raportare al lipsei medicamentelor ar trebui luat în considerare.

Pe scurt, trebuie să ne asigurăm că se aduc medicamente în România, în primul rând. Apoi, trebuie să ne asigurăm că dacă lipsește ceva știm și acționăm. Și abia în al treilea rând să ne asigurăm că medicamentele nu mai pleacă în străinătate. Și n-ar mai trebui să plece dacă nu avem destule în România.

Întrebare: Vorbeați și despre faptul că România are cel mai mic preț la medicamente, iar distribuitorii nu mai sunt interesați să le aducă pe piața noastră. Care credeți că este soluția aici?

Vlad VOICULESCU: Nu vorbim despre toate medicamentele. Vorbim despre medicamentele cele mai ieftine. Acolo este cea mai mare problemă în România. Cu medicamentele cele mai ieftine. Noi putem să impunem un preț, dar trebuie să fim atenți că medicamentele sosesc. Trebuie să monitorizezi asta, dacă nu ai medicamente, dacă pentru un medicament ai pus un preț prea jos și nu îți mai vine în țară. Pentru medicamentele acestea ieftine – se numesc generice, pentru că le produc multe companii mai mici sau mai mari – trebuie să urmărești ca ele să vină în țară. Dacă nu urmărești, atunci nu o să știi. Dacă urmărești, atunci pesemne că ai o problemă cu prețul, pesemne că oamenii nu au aflat că ție îți trebuie medicamentele alea. Dar există mecanisme prin care fie să spui că îți trebuie medicamente, fie să suni. Ministerul poate să facă lucrul ăsta, poate să anunțe un distribuitor “am nevoie de medicamentul x, adu-mi medicamentul x”. Se poate face lucrul ăsta. Sau poate să pună un preț un pic mai mare, astfel încât medicamentul respectiv, care costă 3 euro – 5 euro să vină în țară. Pentru că altfel nu se poate, nu poți să-l înlocuiești cu nimic, pacienții rămân fără. Deci nu putem să fim legați la ochi în legătură cu asta, ci Ministerul trebuie să facă asta proactiv, Agenția Națională a Medicamentului trebuie să facă asta proactiv. Nu vorbim de sute, mii de medicamente. Dacă vorbim de pacienții oncologici, sunt câteva zeci, Sunt câteva zeci de medicamente care lipsesc aproape continuu. Aproape continuu ai o problemă cu un medicament sau cu un altul. Pune astea pe o listă și pune pe cineva să verifice. Asta ar trebui să facă ministrul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.