Intoxicațiile cu medicamente la copii rămân numeroase, deși părinții știu cum să depoziteze medicamentele în siguranță

Majoritatea părinților sunt informați și știu că trebuie să păstreze medicamentele astfel încât acestea să nu fie niciodată la îndemâna copiilor – în dulapuri închise sau în alte locuri greu accesibile copiilor. Cu toate acestea, mulți părinți țin temporar medicamente și în locuri ușor accesibile – în poșete, genți și rucsacuri, în noptiere sau pe masă – în special atunci când urmează un tratament sau când dozele trebuie luate regulat.

Ca o consecință a acestui fapt, la fiecare zece minute, un copil din Statele Unite ale Americii ajunge la spital în urgență, intoxicat cu medicamente. Acestea sunt rezultatele unui raport publicat de Safe Kids, o agenția nonguvernamentală cu sediul în Statele Unite și parteneri în alte 30 de state ale lumii.

Raportul privind siguranța medicamentelor, publicat de organizația internațională Safe Kids, analizează date colectate în Statele Unite, însă informațiile prezentate sunt de interes pentru părinții din toata lumea.

 

Excepțiile de la regulă și sentimentul de falsă siguranță

 

Care sunt motivele care fac ca, în ciuda precauțiilor, un număr mare de copii ajung sa se intoxice cu medicamente? Ce pot face părinții pentru a reduce accesul copiilor la medicamentele ținute în casă și, în același timp, pentru a reduce riscul acestora de a suferi intoxicații periculoase, uneori chiar fatale? Acestea sunt doar câteva din întrebările la care acest raport încearcă să răspundă, oferind în același timp soluții practice pentru părinți.

Rezultatele raportului arată că, deși părinții știu că medicamentele trebuie „păstrate” în siguranță, departe de curiozitatea copiilor, mulți „țin” medicamente și în alte locuri, mai puțin sigure, din casă, în special dacă este vorba despre medicamente care sunt luate uzual sau atunci când o persoană urmează un tratament.

Această disociere le creează părinților un sentiment de falsă siguranță – ei știu că, în majoritatea timpului, își iau precauții privind păstrarea în siguranță a medicamentelor. În același timp, excepțiile de la regulă creează riscul ca cei mici să obțină acces la medicamente.

O altă cauză a acestor accidente, identificată în cadrul raportului, se referă la subestimarea abilităților copiilor de către părinți. Copiii cresc repede, iar abilitatea acestora de a se cățăra, de a deschide uși și dulapuri, de a ajunge la obiectele de pe masă sau de a cotrobăi prin genți și rucsacuri ia foarte mulți părinți prin surprindere. Copiii cresc repede și mulți părinți nu-și iau măsuri de siguranță în avans, ci abia după ce observă că abilitățile copilului au crescut. Asta lasă loc pentru producerea unor accidente.

 

Sfaturi pentru părinți

 

Raportul include și un capitol dedicat sfaturilor practice pentru părinți, pentru a minimiza riscul celor mici de a se intoxica cu medicamente.

Cel mai important sfat se referă la păstrarea în siguranță a tuturor medicamentelor, fără excepții, chiar și a celor folosite frecvent. Copiii găsesc frecvent medicamente în gențile părinților, în rucsacuri și serviete. Este bine ca gențile să fie ținute la înălțime (în cuier, de exemplu), unde copiii nu pot ajunge. Bunicii, rudele sau prietenii care vin în vizită, bonele – toți cei care petrec timp cu cei mici sau care vizitează casa frecvent – ar trebui să fie informați în legătură cu modul optim de stocare a medicamentelor sau a genților și bagajelor unde ar putea să se afle medicamente.

 

Serviciul telefonic de urgență Toxapel

 

Trebuie precizat că în România funcționează, din 1999, Toxapel, un serviciu telefonic de urgenţă care oferă informații despre primul ajutor în caz de intoxicații la copii până la sosirea salvării sau până la prezentarea la spital.

Serviciul Toxapel a fost pus la punct de departamentul de toxicologie al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. Serviciul Toxapel funcţionează 24 de ore din 24 şi acoperă întreg teritoriul ţării, putând fi apelat de la orice telefon fix, public sau mobil.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.