Intrăm în normalitate privitor la bolile respiratorii și tuberculoză, anunță președintele Societății Române de Pneumologie

Președintele Societății Române de Pneumologie anunță că România intră în normalitate în privința bolilor respiratorii și a tuberculozei. Prof. Univ. Dr. Ruxandra Ulmeanu a evidențiat însă rolul meseriei de pneumolog în acest progres.

“Intrăm în normalitate privitor la bolile respiratorii și tuberculoză. Dar asta înseamnă un efort consecvent, uriaș, frumos, copleșitor, deloc normal, al fiecărui pneumolog din România și din Institutul Marius Nasta”, a declarat Ruxandra Ulmeanu, la conferința-dezbatere ”Dezvoltarea screeningului TB prin caravane mobile. Experiența pilot E-Detect TB: Provocări și perspective”.

Conferința a marcat încheierea, în România, a proiectului pilot E-DETECT TB. În România, E-DETECT TB a urmărit depistarea activă a TB, în grupuri de populație vulnerabilă, expuse unui risc crescut de îmbolnăvire, care au inclus: oameni fără adăpost, utilizatori de droguri, populație cu acces dificil la servicii medicale și deținuți, din București și zone din Muntenia și Oltenia: județele Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova.

În urma examinărilor, persoanele depistate cu tuberculoză au intrat într-un program de tratament și monitorizare, în concordanță cu ghidurile naționale în vigoare. Potrivit acestuia, pacientul diagnosticat cu tuberculoză trebuie izolat în unități medicale de specialitate timp de 2 săptămâni de la inițierea tratamentului, până ce boala nu mai este contagioasă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.