Reprezentanții RO Vaccinare, pagina oficială a Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 pe Facebook, au răspuns mai multor întrebari legate de vaccinarea antiCOVID cu serul dezvoltat de Astra Zeneca.
Vă prezentăm câteva dintre întrebările și răspunsurile oferite de oficiali, în cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri:
Î: Dacă m-am vaccinat cu Astra Zeneca, pot sa fac a doua doza cu alt vaccin?
RO Vaccinare: Nu există până în prezent date care să arate că se poate folosi un alt vaccin pentru a doua doză. În măsura în care nu vor exista argumente pentru a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, veți fi vaccinat și la a doua doza cu AstraZeneca. Dacă nu va veți vaccina cu a doua doza de vaccin AZ este posibil ca durata pentru care veți fi protejat împotriva COVID-19 să se reducă. În studii în derulare se analizează posibilitatea de a schimba un vaccin cu altul pentru a doua doză. Nu este recomandată la acest moment vreo astfel de schemă de vaccinare. De aceea nici nu există posibilitatea programării în platforma națională la rapel cu un alt tip de vaccin decât cel administrat inițial. Nu este studiată schema de vaccinare cu două tipuri de vaccin, prin urmare nu există dovezi referitoare la protecţie sau siguranţă în acest sens.
Î: Am fost vaccinat cu AstraZeneca. Ce pot sa pățesc? Ce am de făcut?
RO Vaccinare: Persoanele pot reacționa diferit la vaccinuri. Unele persoane au reacții adverse minime sau deloc, dar acest fapt nu indică dacă vaccinul este eficient sau nu. Corpul reacționează într-un mod diferit la acesta. Ca toate vaccinurile, vaccinurile COVID-19 pot provoca reacții adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele. Informatii referitoare la vaccinul AstraZeneca sunt disponibile pe site-ul ANMDMR sectiunea vaccinuri autorizate (https://vaccinare-covid.gov.ro/vacc…/vaccinuri-autorizate/). Dacă manifestaţi orice reacţii adverse la vaccin, și doriți un sfat medical, adresați-vă medicului dumneavoastră curant, farmacistului sau asistentei medicale. Numai aceștia sunt în măsură să vă ofere recomandări cu privire la măsurile ce trebuie luate. Medicul curant poate fi medicul dumneavoastră de familie sau un medic specialist care vă urmărește starea de sănătate.
Î: Ce se intamplă cu persoanele care sunt deja programate pentru prima doză de AstraZeneca? Să meargă la vaccin?
RO Vaccinare: Da, din punct de vedere ştiinţific şi reglementar nu sunt motive de întrerupere a vaccinarii cu vaccinul AstraZeneca. Acesta şi-a dovedit profilul de siguranţă în studiile clinice, orice lot, înainte de comercializare trebuie să fie certificat din punct de vedere al calităţii, astfel, balanţa risc-beneficiu este în continuare în favoarea vaccinării. În ceea ce priveşte loturile carantinate în Europa, EMA evaluează în continuare toate raportările reacţiilor adverse, cum o face în mod normal, şi investighează evenimentele tromboembolice şi de coagulare raportate post-vaccinare şi din informaţiile de până acum, numărul de evenimente trombembolice nu este mai mare faţă de procentul obişnuit din populaţie, deci nu sunt motive de îngrijorare.
Î:Câte ţări au luat decizia de a opri vaccinarea?
RO Vaccinare: Noua state. De menţionat este că aceste decizii sunt în vederea utilizarii lotului ABV 5300, din care România nu a primit vaccin.
Italia de asemenea a decis suspendarea temporară a vaccinarii cu lotul ABV 2856.
Î:Câte reacţii adverse s-au raportat până acum pentru vaccinul Astra Zeneca?
RO Vaccinare: Până la data de 11 Martie 2021 (inclusiv) pentru vaccinul Astra Zeneca, în România au fost raportate 2.518 reactii adverse dintre care 861 cazuri raportate pentru lotul ABV2856 al vaccinului Covid-19 AstraZeneca.
Î:Cate persoane au fost deja vaccinate in Romania cu loturile problematice? Au fost raportate reacţii adverse grave?
RO Vaccinare: Aprox 77.000. Cu privire la lotul ABV 5300 menționăm că România nu au fost distibuite doze din acest lot. În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze.
Majoritatea reacțiilor adverse raportate până în prezent la vaccinul Covid-19 AstraZeneca se încadrează în profilul de siguranță cunoscut al acestui vaccin. Acestea sunt de tipul reactii locale (edem, eritem), febra, frisoane, dureri musculare, cefalee, stare generala de rau, durere locala, dureri articulare, greata, varsaturi, senzatie de greata, ameteli, oboseala, somnolenta.
Până la data 11 martie 2021 pentru vaccinul AstraZeneca au fost raportate un număr total de 2518 rapoarte de reacții adverse, dintre care 861 sunt raportate pentru lotul ABV2856.
Î: Ce stocuri din loturile problematice exista acum in Romania? Ce se intampla cu ele?
RO Vaccinare: În Romania mai sunt in jur de 4.000 de doze din lotul ABV 2856. Acesta este primul lot care a fost recepţionat de România şi a fost de 81.600 de doze. Din lotul ABV 5300 Romania nu a primit doze. În cursul serii de 11.03.2021, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:
1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
3. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.
Î: Care este exact situaţia cu loturile problematice din Italia, Austria si Danemarca? Câte persoane au fost afectate şi care e situaţia lor acum?
RO Vaccinare: Pentru lotul AVB5300, Austria a anuntat doua cazuri de incidente trombotice (un caz de tromboza multipla soldat cu deces la 10 zile dupa vaccinare si un caz de embolie pulmonara – blocarea unor vase de sange pulmonare – ce se afla in recuperare). Alte două cazuri suspecte au fost raportate pentru acest lot pana pe data de 9 Martie. De mentionat ca ABV5300 a fost livrat in 17 state EU dar NU si in Romania. Lotul ABV2856 a fost suspendat in Italia dupa doua cazuri suspecte. Autoritatile Italiene au declarat ca pana acum nu s-a stabilit o legatura cauzala intre lotul de vaccin si cazurile suspecte.