Întrebări şi răspunsuri OMS, legate de hidroxiclorochină şi COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii răspunde unei serii de întrebări, după ce recent, a decis să suspende testele cu hidroxiclorochină, medicament folosit pentru tratarea malariei, la pacienţii bolnavi de COVID-19, decizia fiind luată ca urmare a unor preocupări privind eficacitatea acestui medicament în combaterea noului coronavirus. Iată întrebările şi răspunsurile oferite de OMS:

Î: De ce a fost suspendată temporar utilizarea hidroxiclorochinei în procesul de solidaritate al OMS ?

R: Grupul Executiv al Studiului de Solidaritate a decis să implementeze o pauză temporară a utilizării hidroxiclorochinei ca măsură de precauţie, în urma publicării recentelor dovezi privind siguranța și eficacitatea hidroxiclorochinei ca tratament pentru pacienții cu COVID-19.  De exemplu, un studiu observațional publicat în revista “Lancet” la 22 mai arată că, realizat pe 100.000 de pacienți din mai multe țări randomizate pentru a primi hidroxiclorochină, a existat o rată mai mare de mortalitate și o frecvență crescută a bătăilor neregulate ale inimii.

O decizie finală privind vătămarea, beneficiul sau lipsa de beneficii a hidroxiclorochinei va fi luată după ce dovezile vor fi fost analizate de către Comitetul de monitorizare a securității datelor.

Această revizuire va include date din testul de solidaritate și alte teste în desfășurare, precum și orice probă publicată până acum. Se așteaptă ca decizia finală să fie luată la jumătatea lunii iunie.

Î: Ce se va întâmpla cu persoanele care sunt în prezent înscrise în procesul de studiu al hidroxiclorochinei?

R: Acei pacienți care au fost randomizați anterior la tratamentul cu hidroxiclorochina ar trebui să continue să o primească până când își termină tratamentul. Utilizarea hidroxiclorochinei și clorochininei sunt acceptate ca fiind în general sigure pentru utilizare la pacienții cu boli autoimune sau malarie.

Î: Care este punctul de vedere al OMS cu privire la tratamentele de profilaxie în curs, urmate în unele țări, care includ utilizarea hidroxiclorochinei?

R: OMS evaluează în prezent utilizarea hidroxiclorochinei la pacienții cu COVID-19 în cadrul studiului de solidaritate.  Administrarea hidroxiclorochinei a fost întreruptă ca o precauție în timp ce datele de siguranță sunt în curs de examinare. Fiecare țară, în special cele cu autorități de reglementare, este în măsură să-și consilieze cetățenii cu privire la utilizarea oricărui medicament. Deși hidroxiclorochina și clorochina sunt deja produse autorizate pentru tratarea altor boli, în acest stadiu, aceste medicamente nu s-au dovedit a fi eficiente în tratamentul COVID-19. De fapt, multe autorități naționale au fost avertizate cu privire la efectele secundare ale medicamentelor, iar utilizarea lor a fost limitată în multe țări la studii clinice sub supraveghere strictă în mediul spitalicesc.

OMS a avertizat medicii să nu recomande sau să administreze tratamente neprobate pacienților cu COVID-19. Consensul experților mondiali este că potențialul există, dar că sunt necesare în mod urgent mai multe studii pentru a determina dacă medicamentele antivirale existente pot fi eficiente pentru a trata COVID-19. Dacă aceste tratamente se dovedesc a fi eficiente, acestea ar putea reduce povara COVID-19.

Î: Ce este procesul de solidaritate?
R: Studiul de solidaritate este un studiu clinic internațional care ajută la găsirea unui tratament eficient pentru COVID-19, lansat de OMS și parteneri. Se speră că unul sau mai multe dintre tratamentele aflate în studiu vor avea ca rezultat îmbunătățirea rezultatelor clinice la pacienții cu COVID-19 și salvarea de vieți. Alte încercări sunt în curs în întreaga lume, pe lângă proba de solidaritate.

Pe baza datelor din studii de laborator și clinice, Remdesivir, Lopinavir / Ritonavir, Lopinavir / Ritonavir cu Interferon beta-1a și hidroxiclorochina au fost inițial selectate ca opțiuni de tratament. În urma unor noi dovezi privind siguranța și eficacitatea hidroxiclorochinei ca tratament pentru pacienții cu COVID-19 spitalizați, înregistrarea pentru acest medicament a fost suspendată temporar la 24 mai 2020.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.