Investigație a Consiliului Concurenței pe piața serviciilor de tratare şi eliminare a deşeurilor medicale din România

Consiliul Concurenţei derulează o investigaţie privind un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa serviciilor de tratare şi eliminare a deşeurilor medicale din România, a anunţat autoritatea.

Companiile investigate sunt SC Stericycle România SRL, SC Mondeco SRL, SC AKSD România SRL, SC Bio Hazard SRL, SC Xtreme Ecogreen SRL, SC Loret del Mar SRL, SC Eco Diotti SRL şi SC Eco Fire Sistems SRL.

Autoritatea de concurenţă are indicii privind o posibilă împărţire a pieţei serviciilor de tratare şi eliminare a deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi/sau posibilă blocare a accesului pe piaţă al altor companii concurente.

„Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile unor companii implicate, documentele ridicate aflându-se în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice de investigaţie. Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei”, se menţionează în comunicatul instituţiei.

Această investigaţie a fost declanşată ca urmare a indiciilor obţinute în cadrul anchetei sectoriale derulate de autoritatea de concurenţă pe piaţa deşeurilor medicale.

Analiza Consiliului Concurenţei a arătat că piaţa serviciilor de tratare şi eliminare a deşeurilor medicale este puternic concentrată, trei companii gestionând aproximativ 70% din totalul cantităţilor de deşeuri medicale în 2019, iar primele cinci aproximativ 80%.

De asemenea, în urma analizei, autoritatea de concurenţă a făcut o serie de recomandări, în special din punct de vedere al legislaţiei, pentru îmbunătăţirea funcţionării sectorului şi concurenţei în domeniul gestionării deşeurilor medicale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.