Investiții în valoare de 33 de milioane de lei la Spitalul orășenesc Zărnești

Primăria oraşului Zărneşti derulează trei proiecte finanţate din fonduri externe, în valoare totală de peste 33 milioane de lei, pentru modernizarea şi dotarea spitalului orăşenesc care deserveşte inclusiv staţiunea turistică Râşnov şi mai multe comune, a anunţat primarul localității, Alexandru Igrişan.

Unul dintre aceste proiecte, care a vizat dotarea unităţii sanitare cu aparatură modernă din fonduri de la Ministerul Sănătăţii (MS) şi bugetul local, în valoare de aproximativ 1,7 milioane de lei, a fost deja implementat. Cea mai mare parte a aparaturii achiziționate a fost deja pusă în funcţiune la sfârşitul anului trecut, a anunțat primarul, citat de Agerpres.

Managerul Spitalului din Zărneşti, dr. Xenia Pucheanu, a afirmat că o parte din cele câteva zeci de obiecte de aparatură medicală sunt o premieră pentru unitatea sanitară, ca de exemplu ventilatorul pentru respiraţie asistată, menționând că unele dotări erau „de istoria medicinei”, inclusiv vechea masă de operaţie, care nu era nouă nici la momentul deschiderii spitalului, în 1986.

Spitalul ar mai avea însă nevoie de dotări, în necesarul de achiziţii pe acest an fiind un artroscop pentru secţia de ortopedie, dar şi de personal, în special pe medicină internă şi cea de urgenţă sau urologie. De altfel, managerul spitalului din Zărneşti a subliniat că, într-un viitor apropiat, ar dori să transforme camera de gardă într-un compartiment de primiri urgenţe.

 

Dotarea ambulatoriului și eficientizarea energetică

 

Celelalte două proiecte, ambele finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR), vizează eficientizarea energetică a clădirii spitalului (peste 22 milioane de lei) și dotarea ambulatoriului ( peste zece milioane de lei.

Potrivit primarului Alexandru Igrişan, proiectul de eficientizare energetică a clădirii spitalului prevede inclusiv instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi termice pentru consum propriu – o centrală termică pe peleţi, 30 de panouri solare şi 150 de panouri fotovoltaice tip off-grid, precum şi instalaţiile aferente.

În ce priveşte dotarea ambulatoriului, directorul spitalului a menţionat că prin aceasta se urmăreşte ridicarea nivelului calitativ al actului medical, scăderea numărului de pacienţi internaţi, precum şi o diagnosticare a acestora în stadiu incipient şi tratarea cu succes a unor afecţiuni mai uşoare.

Totodată, ambulatoriul spitalului din Zărneşti va avea un laborator de explorări funcţionale radiologice, care va fi dotat, în premieră pentru acest spital, cu un computer tomograf.

Spitalul din Zărneşti are 130 de paturi pe spitalizare continuă şi cinci pentru cea de zi, 18 medici şi 60 de asistente, iar în anul 2019 a înregistrat aproximativ 3.600 de internări.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.