Investiții publice în domeniul sănătății în 2019

Într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, după ședința de guvern din 18 aprilie, Sorina Pintea, ministrul sănătății, a prezentat investițiile ce vor fi realizate în domeniul sănătății, în cursul acestui an.

 

Solicitări analizate de o comisie a MS

 

Sorina Pintea și-a început declarațiile de presă prin a arăta că bugetul total alocat Ministerului Sănătății este de peste 11 miliarde lei, iar bugetul pentru investițiile în sănătate este în 2019 de peste șase ori mai mare față de cel alocat cu un an înainte (1,183 miliarde anul acesta față de 181,2 milioane în 2018).

„Anul acesta (…) [i]nvestițiile se vor face în spitalele clinice de urgență, dar și în cele mici, municipale și orășenești”, a arătat ministrul sănătății. „Solicitările primite la Ministerul Sănătății pentru finanțarea investițiilor sunt analizate cu atenție de către o comisie, pentru că acestea trebuie să fie în concordanță cu nevoia de servicii medicale din zona pe care unitatea sanitară o deservește”, a explicat Pintea.

 

Investiții în clădiri și echipamente

 

Conform oficialului de la MS, investițiile vor fi realizate în lucrări de construcție, extindere și reamenajare în unele spitale, precum și în echipamente și aparatură de înaltă performanță, în toate spitalele din țară, atât în cele din subordinea Ministerului Sănătății, cât și în cele din subordinea autorităților locale.

Sorina Pintea a amintit că, în cadrul unui acord de împrumut încheiat cu Banca Mondială, România a accesat, în perioada 2015–2018, fonduri în valoare totală de 75 de milioane de euro, urmând ca, în 2019, să acceseze alte 63 de milioane de euro, bani ce vor fi utilizați pentru continuarea construcțiilor și dotarea cu echipamente a unităților sanitare din țară.

 

Proiecte aflate în desfășurare

 

Ministrul sănătății a amintit o serie de proiecte aflate deja în desfășurare: construcția de unități de primire urgențe la Oradea și la Brașov și construcția unui buncăr pentru centrul de radioterapie de la Institutul Oncologic Cluj-Napoca. Vor fi achiziționate în continuare echipamente de radioterapie: al doilea accelerator în centrele din Institutul Oncologic București, Galați și Baia Mare, precum și echipamente complete de radioterapie pentru centrele din Târgu Mureș, Timișoara, Institutul Oncologic Regional Iași și Institutul Oncologic Cluj-Napoca.

La acestea se adaugă, conform declarațiilor Sorinei Pintea, aparate de imagistică prin rezonanță magnetică pentru dotarea a zece spitale județene, echipamente pentru dotarea centrelor de mari arși din Iași, Timișoara și București (spitalele „Bagdasar-Arseni” și „Grigore Alexandrescu”), echipamente pentru dotarea blocurilor operatorii din spitalele județene, echipamente pentru screeningul cancerului de col uterin, precum și echipamente pentru dotarea unităților de supraveghere și tratament al pacienților cu afecțiuni cardiace cronice.

 

Patru clădiri complexe

 

În cadrul proiectului cu Banca Mondială, se vor finaliza proiectele tehnice pentru construcția a patru clădiri complexe care vor include secții de mari arși, bloc operator, terapie intensivă și UPU, la Timișoara, Târgu Mureș și la spitalele bucureștene „Bagdasar-Arseni” și „Grigore Alexandrescu”. Până la finalul anului se vor lansa licitațiile pentru contractarea lucrărilor de construcții a celor patru centre, promite Sorina Pintea.

Un alt proiect de investiții îl reprezintă achiziția de incubatoare. Ministerul Sănătății asigură finanțarea pentru achiziția a 1.170 de incubatoare, care vor dota unitățile sanitare ce au în structură secții de îngrijire nou-născuți. Procedurile de achiziție sunt finalizate și în a doua jumătate a anului vor fi livrate incubatoarele, dă asigurări ministrul.

 

Investiții deja aprobate în 2019

 

Sorina Pintea a amintit și investițiile care au fost aprobate deja anul acesta pentru mai multe spitale.

Astfel, Spitalul Universitar de Urgență București a primit 131 de milioane lei pentru construcția buncărului de radioterapie și dotarea acestuia cu echipamente. Apoi, printr-o hotărâre de guvern, a fost aprobată investiția pentru dotarea blocului operator central al spitalului. Au fost alocate fonduri, potrivit ministrului, și pentru achiziția a 290 de paturi, care le vor înlocui pe cele din secțiile de terapie intensivă neurologică și cardiologică, precum și din terapia intensivă din secția de nefrologie și dializă cronică.

Pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, au fost aprobate fonduri de zece milioane de lei pentru dotarea cu aparatură și echipamente medicale. O parte din sumă va fi utilizată pentru înlocuirea echipamentelor de la compartimentul de transplant medular al secției clinice de hematologie.

La Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București au fost alocate 2,1 milioane de lei pentru definitivarea serviciului de anatomie patologică. MS mai finanțează achiziția unui computer tomograf, a unui aparat pentru IRM și a unui osteodensitometru. De asemenea, promite ministrul, vor fi asigurate fondurile necesare înlocuirii unui mamograf vechi de 17 ani și a unui scintigraf achiziționat în anul 1994.

La Spitalul Județean de Urgență Bistrița, MS va aloca fondurile necesare finalizării proiectului de extindere, modernizare și dotare a secției de ATI și a unității de transfuzii sanguine, în valoare totală de 14 milioane lei. MS a alocat patru milioane de lei în 2018 și Anul acesta vor fi alocate alte opt milioane.

„Investițiile sunt realizate în toate zonele țării, astfel încât întreaga populație să beneficieze de un acces mai bun la servicii medicale de calitate”, a declarat Sorina Pintea.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.