Președintele Klaus Iohannis a declarat că dacă situația se va înrăutăți, nu va ezita să declare din nou stare de urgență.
Iohannis le-a mulţumit românilor pentru „sacrificiile” făcute în starea de urgenţă ca urmare a epidemiei de COVID-19.
„Suntem la finalul a două luni dificile în care cei mai mulţi dintre dumneavoastră – majoritatea covârşitoare – aţi respectat cu stricteţe restricţiile impuse de autorităţi. (…) Printr-un efort naţional am reuşit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei şi să limităm semnificativ numărul de victime. Dumneavoastră, dragi români, sunteţi eroii acestui efort naţional. Vă mulţumesc pentru toate sacrificiile pe care le-aţi făcut. Acum când încheiem cele două luni de stare de urgenţă putem spune cu toată certitudinea: împreună am salvat vieţi. Aşa arată o naţiune puternică şi unită şi la fel de puternici şi uniţi trebuie să continuăm şi în lunile următoare, pentru că lupta cu acest virus nemilos este departe de a se fi încheiat”, a spus şeful statului, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
Legislaţia trebuie croită într-un mod coerent, astfel încât să permită intervenţia rapidă a statului, a declarat preşedintele Klaus Iohannis joi, referindu-se la parlamentari care puteau să facă „aproape inoperabilă” legea privind starea de alertă.
„Am văzut, de altfel, chiar zilele trecute, cu câtă iresponsabilitate unii parlamentari erau gata să facă aproape inoperabilă şi legea privind starea de alertă. Această situaţie nu mai poate continua! Legislaţia trebuie croită într-un mod coerent, astfel încât să permită intervenţia rapidă a statului. Într-o situaţie de urgenţă ori de alertă, Guvernul, indiferent de culoarea politică, este cel care trebuie să ia măsuri imediate pentru că el are instrumentele executive pentru a le pune în practică rapid atunci când se impune”, a punctat şeful statului într-o declaraţie de presă susţinută la Cotroceni.
El a apreciat că „în ultimele săptămâni s-au văzut foarte bine deficienţele statului”.
„Dar această perioadă ne-a arătat şi că cele mai grele provocări pot fi depăşite dacă Executivul, reprezentat de preşedinte şi guvern, lucrează ca o echipă. Şi acesta este modul de funcţionare corect într-un stat consolidat, ca preşedintele şi guvernul să îşi înţeleagă responsabilităţile şi să colaboreze pentru a proteja cetăţenii”, a afirmat el.