Iohannis: Primii care vor beneficia de vaccinare anti-COVID-19 vor fi cei din sistemul medical şi persoanele de risc

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România se aşteaptă să primească prima tranşă de vaccin anti-COVID în primul trimestru al anului viitor, arătând că primii care vor beneficia de vaccinare vor fi cei din sistemul medical şi persoanele de risc, urmând ca vaccinarea întregii populaţii să înceapă cel mai devreme în primăvară.

„Ne aşteptăm ca prima tranşă să ajungă în primul trimestru al anului viitor. Vreau să subliniez că în baza convenţiilor făcute în UE toate statele europene vor primi în acelaşi timp aceste tranşe. Deci când va fi disponibil vaccinul, toate statele membre vor primi cota din prima tranşă. Primii vaccinaţi vor fi lucrătorii din sistemul medical, dar şi persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme în primăvară”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.

Conform lui Klaus Iohannis, noul vaccin are nevoie de condiţii speciale de transport şi depozitare, el făcând apel la unităţile medicale să se pregătească.

”Am discutat despre găsirea celor eficiente soluţii, de la medicul de familie până la medicul de spital. Totodată, pentru a combate dezinformarea, e absolut necesar un proces de comunicare clar şi transparent. Ministrul Sănătăţii mi-a prezentat pe larg strategia vaccinării în România, precum şi reţeaua de stocare şi distribuţie. Toate aceste aspecte sunt foarte importante şi sunt analizate inclusiv la nivel european pentru că noul vaccin are nevoie de condiţii speciale de transport şi depozitare. Fac apel la unităţile medicale de a se pregăti”, a afirmat preşedintele.

El a precizat că trebuie bine stabilite centrele de vaccinare, iar medicii la rândul lor să fie bine instruiţi.

”Am solicitat ministrului Sănătăţii să asigure stocurile de care va fi nevoie şi să asigure personalul necesar pentru vaccinare”, a subliniat preşedintele.

El a adăugat că dezvoltarea unuia sau a mai multor vaccinuri împotriva COVID-19 va fi esenţială pentru controlul pandemiei şi relansarea economiilor, dar până la apariţia acestora e necesară respectarea măsurilor de prevenţie purtarea măştilor, igienizarea mâinilor, respectarea distanţării şi munca de acasă, acolo unde este posibil.

Preşedintele a subliniat că situaţia epidemiologică la nivelul statelor europene se degradează rapid şi că România se confruntă cu cifre îngrijorătoare, iar autorităţile se adaptează cu noi măsuri.

Întrebat în legătură cu cei care vor refuza să se vaccineze, șeful statului a răspuns: ”Pandemia se poate termina numai în două feluri – fie dacă se îmbolnăvesc destul de mulţi şi Doamne fereşte să se întâmple aşa ceva la noi, fie dacă se găseşte un vaccin şi sper la acest lucru. Măsurile şi restricţiile care s-au impus s-au impus pentru a atenua impactul pandemiei până avem vaccinul. Cu toţii ştim că am reuşit să controlăm extinderea pandemiei, însă ca să terminăm pandemia avem nevoie de vaccin şi ca să folosim în mod eficient vaccinul am început cu convocarea întâlnirii de astăzi ca să fim foarte bine pregătiţi. Nu vrem să vaccinăm pe nimeni cu forţa. UE va cumpăra acele tipuri de vaccin sigure şi eficiente. Vrem acţiuni care sunt de mare succes şi aceste tipuri de vaccin vor îndeplini toate normele, vor fi sigure şi ne vor garant că nu ne vom îmbolnăvi. Restricţiile dau rezultate fără doar şi poate. Fără restricţii sistemele sanitare şi din România şi din Europa ar fi fost cu mult depăşite deja de multă vreme”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.