Israelul a raportat o scădere a eficacității vaccinului Pfizer/BioNTech în prevenirea COVID-19 și a bolii simptomatice

Israelul a raportat luni o scădere a eficacității vaccinului Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19 în prevenirea infecției și a bolii simptomatice, dar a declarat că a rămas foarte eficient în prevenirea formelor grave, potrivit Reuters.

Declinul eficacității a coincis cu răspândirea variantei Delta și sfârșitul restricțiilor de distanțare socială în Israel.

Eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNTech în prevenirea atât a infecției, cât și a bolilor simptomatice a scăzut la 64% din 6 iunie, a declarat Ministerul Sănătății. În același timp, vaccinul a fost 93% eficient în prevenirea spitalizărilor și a bolilor grave cauzate de coronavirus. În anunțul său, ministerul nu a spus care este nivelul anterior și nici nu a furnizat alte detalii. Cu toate acestea, oficialii ministerului au publicat un raport, în mai, care arăta că două doze de vaccin Pfizer oferă o protecție de peste 95% împotriva infecțiilor, spitalizării și bolilor severe.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a refuzat să comenteze datele din Israel, dar a citat alte cercetări care arată că anticorpii eliberați de vaccin au fost în continuare capabili să neutralizeze toate variantele testate, inclusiv Delta, deși la concentrație redusă.

Aproximativ 60% din populația Israelului de 9,3 milioane au primit cel puțin o doză de vaccin Pfizer, într-o campanie care a văzut cazurile zilnice scăzând de la peste 10.000 în ianuarie la o singură cifră, luna trecută.

Acest lucru a determinat Israelul să renunțe la aproape toate măsurile de distanțare socială, precum și la cerința de a purta măști de protecție, deși aceasta din urmă a fost parțial reimpusă în ultimele zile. În același timp, varianta Delta, care a devenit o variantă dominantă la nivel global a coronavirusului, a început să se răspândească.

De atunci, cazurile zilnice au crescut treptat, ajungând la 343 duminică. Numărul bolnavilor grav a crescut de la 21 la 35.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.