Italia: Rapelul pentru serurile anti-COVID-19 Pfizer și Moderna va fi administrat la 42 de zile, în loc de 21, de la prima doză

Ministrul Sănătăţii din Italia, Roberto Speranza, a anunțat luni că intervalul de timp între administrarea primei doze de vaccin anti-COVID-19 şi rapel, pentru serurile Pfizer şi Moderna, va fi extins de la 21 de zile, cât este în prezent, la 42 de zile.

Oficialul a mai spus că dozele de vaccin anti-COVID-19 de la AstraZeneca disponibile în urma refuzului oamenilor de a se vaccina cu acest ser vor fi disponibile fără restricţii pentru oricine doreşte să primească acest vaccin, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Speranza a explicat, într-un interviu publicat luni de cotidianul italian La Repubblica, că Agenţia Italiană a Medicamentelor (AIFA) „oferă posibilitatea unei a doua doze la 42 de zile, ceea ce permite recuperarea a două sau trei săptămâni, lucru care poate fi util în această fază. Este un pas înainte” pentru a putea injecta cu o primă doză un număr mai mare de persoane. Însă nu a precizat de când va începe să se aplice această măsură.

În ceea ce priveşte prioritatea la vaccinare, ministrul a menţionat că în prezent sunt programate persoanele de peste 80 de ani, apoi urmează persoanele între 70 şi 80 de ani. În câteva săptămâni și populația de peste 60 de ani va putea să se prezinte la centre fără restricţii pentru a se vaccina cu serul AstraZeneca rămas nedistribuit.

Speranza a dat asigurări că toate persoanele de peste 80 de ani vor fi vaccinate în aprilie şi că, până la sfârşitul lui iunie, acelaşi lucru va fi valabil şi pentru persoanele de peste 60 de ani, al căror număr se ridică la 18 milioane.

Potrivit oficialului, în acest trimestru sunt aşteptate să sosească în țară 50 de milioane de vaccinuri, plus alte 7,3 milioane de vaccinuri cu serul Johnson & Johnson, ceea ce va oferi un impuls campaniei de vaccinare, afectată de importante întârzieri, potrivit Agerpres care citează EFE.

Pe de altă parte, Roberto Speranza a făcut apel la prudenţă pe tot parcursul lunii aprilie. De asemenea, a adăugat că intensificarea campaniei de vaccinare „va permite să privim cu încredere spre viitor”. În mai, „ar putea apărea condiţiile pentru aplicarea unor măsuri mai puţin restrictive, similare celor aplicate în zonele galbene”, adică zonele cu risc scăzut de propagare a coronavirusului, însă „trebuie să fim cu grijă şi foarte prudenţi şi să facem lucrurile gradual”, a spus el.

Ministrul Sănătăţii italian a mai subliniat că de luni aproape întreaga Italie este sub cod epidemiologic portocaliu, care permite anumite relaxări. Regiunile Campania, Puglia, Valle d’Aosta şi Sardinia se află în continuare în zona roşie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.