Iulian Trandafir, directorul unei companii farmaceutice, a declarat în cadrul Conferinţei „Piaţa Neagră a Medicamentelor şi Criza din Piaţa Farma”, în care s-a lansat Primul Raport de Monitorizare privind Comerțul Online cu Medicamente din Surse Necontrolate din România, că procesul de introducere în sistemul legal a medicamentelor falsificate este în strânsă legătură şi cu dimensiunea lanţului de distribuţie.
„Posibilitatea de introducere a medicamentelor falsificate într-un lanţ de distribuţie legal poate fi făcut în momentul în care lanţul de distribuţie creşte foarte mult. Deci cu cât lanţul de distribuţie este mai scurt cu atât posibilitatea de falsificare este mai mică. (…) Ar trebui să ne gândim în primul rând la siguranţa tratamentelor pentru pacienţii români”, a mai subliniat Iulian Trandafir.
În acest context, reprezentantul companiei farmaceutice este de părere că autorităţile ar trebui să aibă o poziţie mult mai puternică în combaterea comercializării unor medicamente pe internet.
„Aşa cum am văzut, produsele cele mai căutate pe internet au fost cele scumpe, de oncologie. Deci nu vorbim de produse ieftine. Prin urmare, ar trebui să avem o poziţie mai puternică a autorităţilor statului deoarece aceste produse anunţate pe internet la preţ foarte mari provin din surse nesigure şi nu sunt înregistrate în România, dar de care medicii află şi probabil le recomandă pacienţilor. Există şi varianta medicamentelor înregistrate în România, dar care nu se găsesc în spitale sau farmacii. Iar al treilea motiv pentru care autorităţile ar trebui să reacţioneze mai ferm ar fi acela al medicamentelor înregistrate în România dar care nu sunt incluse pe lista de medicamente gratuite sau compensate. Astfel de medicamente, în aceste condiţii, pot fi luate de pe internet la preţuri ceva mai mici faţă de farmacii, cum am văzut, dar trebuie să ne întrebăm dacă aceste produse sunt sigure”, a declarat Iulian Trandafir.