Iunie, lună de conștientizare, la nivel național, a riscurilor provocate de consumul de alcool

Luna curentă este dedicată informării populației despre efectele periculoase ale consumului de alcool, pentru formarea unor valori și atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos și stimularea schimbărilor în comportamentul cu risc legat de acest fel de adicție.

Sub sloganul ”Dacă ai sub 25 ani, chiar și o cantitate mică de alcool consumat îți poate afecta sănătatea! Nu risca! Informează-te!” în luna iunie, Institutul Național de Sănătate Publică(INSP) desfășoară campania de informare-educare-conștientizare privind efectele consumului de alcool cu scopul amintit.

Adolescența, perioadă critică de dezvoltare iar riscurile asociate abuzului de substanțe este în mod particular ridicat

Pentru a preveni expunerea la riscurile și pericolele pentru sănătate, precum și alți factori care scad calitatea vieții la consumatorii de alcool, adolescenții trebuie să fie informați, astfel încât să nu consume alcool înainte de vârsta de 25 ani.

Potrivit INSP, unu din cinci adolescenți de 15 ani din Europa a fost în stare de ebrietate de cel puțin 2 ori iar frecvența consumului excesiv de alcool în România este de 33% la bărbați și 15,4 % la femei comparativ cu media UE de 20,1 % la bărbați și respectiv 10 % la femei.

Adolescenții din România expuși riscurilor consumului de alcool

Conform studiului YRBSS 2022 3, șase din zece liceeni din România (15-18 ani) au raportat că au consumat alcool cel puțin una-două zile, în ultimele 30 zile.

„În contextul scăderii consumului de alcool în aproape toate țările europene, este esențial ca și în România tinerii să fie informați cu privire la riscurile și pericolele pentru sănătate, astfel încât să reducă consumul de alcool până la limita în care să poată rămâne în siguranță și sănătoși.

Nu există o „limită de siguranță” în ceea ce privește consumul de băuturi alcoolice! Riscul de deteriorare a sănătății crește odată cu fiecare băutură alcoolică consumată!” – transmite INSP.

Românii pot afla riscul asociat consumului de alcool în perioada 19-25 iunie, online, pe www.testareaudit.ro, şi offline în peste 430 de locaţii din ţară, în cadrul Săptămânii Naţionale a Testării AUDIT – anunță ONG-ul ALIAT.
„Tu cat de bine cunosti riscul asociat consumului tau de alcool?
Intra pe platforma testareaudit.ro sau mergi in centrul de testare cel mai apropiat de tine si afla raspunsul!
Persoanele cu vârsta de peste 18 ani au ocazia să participe din nou anul acesta la campania națională de evaluare a consumului personal de alcool și de prevenire a consumului riscant. Astfel, până pe 25 iunie 2023, românii sunt invitați la Săptămâna Națională a Testării Consumului Personal de Alcool, pentru a afla care este riscul asociat consumului lor de alcool și să primească recomandări de la specialiști.
Proiectul, aflat deja la a patra ediție, este organizat de Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală, având ca parteneri principali Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), cu sprijinul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB)” – se menționează în comunicatul organizației.
Evenimentul se va desfășura online, pe TESTAREAUDIT.RO, și offline, în peste 430 de locații din toate județele țării, marcate pe harta din platformă, unde peste 550 de evaluatori AUDIT și specialiști ALIAT vor oferi informații și recomandări timp de o săptămână.
Campania națională va avea ca instrument principal chestionarul AUDIT, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății, pe care adulții îl pot completa singuri, direct pe platformă, sau alături de un specialist/evaluator, în cel mai apropiat centru de testare din județul lor, pentru a afla dacă felul în care consumă alcool le pune sănătatea în pericol.
În București, testarea AUDIT offline va avea loc vineri, 23 iunie, când echipele de voluntari și specialiști ALIAT vor asigura testarea în două centre stradale amplasate în Piața Universității (la Fântâni, lângă Facultate de Geografie) și în Piața Victoriei (Zona pietonală dintre Calea Victoriei și Buzești).
Ca la edițiile anterioare, românii care vor intra pe platforma pentru a-și face testul AUDIT vor beneficia de asistență specializată în ceea ce privește completarea chestionarului și interpretarea punctajului obținut, prin intermediul unui chat box, disponibil în intervalul 10 – 18.00. În plus, fiecare utilizator care a completat chestionarul va avea posibilitatea de a invita prieteni/cunoscuți să-și efectueze testul AUDIT, direct din platformă.
Săptămâna Națională a Testării Consumului Personal de Alcool este un proiect care aduce informații valoroase pentru înțelegerea și combaterea consumului riscant de alcool în România: vine în sprijinul oricărui român care dorește să-și evalueze într-un mod rapid, științific și confidențial consumul de alcool, oferindu-le celor care completează chestionarul posibilitatea de a descoperi din timp dacă se află la risc.
Testul Audit, urmat de o intervenție scurtă, salvează vieți – poate preveni unul din trei decese cauzate de consumul problematic de alcool, conform INSP, care arată că e nevoie de 282 de astfel de intervenții scurte pentru a salva o viață în fiecare an; în anul 2021, 48% dintre persoanele evaluate în cadrul Săptămânii Audit au avut un consum problematic de alcool, potrivit rezultatului obținut la testul amintit.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.