Jumătate de milion de români au renunţat la a mai obţine îngrijire medicală în 2018 deoarece considerau că nu-şi permit acest lucru, arată Monitorul Social

Jumătate de milion de români au renunţat la a mai obţine îngrijire medicală în 2018 întrucât considerau că nu-şi mai permit acest lucru, arată Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România.
„Conform Institutului Naţional de Statistică, jumătate de milion de români au renunţat la a mai obţine îngrijire medicală în 2018 întrucât consideră că nu-şi mai permit acest lucru. Această situaţie nu a survenit pentru prima dată anul trecut, decenii de acces limitat la îngrijire medicală de calitate ducând în prezent la o situaţie generală de sănătate care este deficitară: un locuitor al României din cinci are o problemă cronică de sănătate sau o invaliditate”, se arată într-un comunicat al organizației.
Potrivit statisticilor citate, în anul 2018, aproximativ 560.000 de persoane au avut nevoie de serviciile unui medic specialist, dar au evitat acest lucru, întrucât considerau că nu îşi permit cheltuielile aferente. Dintre acestea, 345.000 au fost femei, iar 213.000 bărbaţi. Un număr de 296.000 de persoane locuiau în mediul rural, iar 262.000 în mediul urban.
Totodată, 19,5% dintre locuitorii României au o problemă medicală cronică sau suferă de o invaliditate. Mai exact 2,4% români cu vârste cuprinse între 16 – 49 de ani se confruntă cu o astfel de afecţiune.
În ceea ce priveşte persoanele cu vârste cuprinse între 50 – 64 de ani cu probleme medicale cronice, acestea reprezintă 5,5% din totalul populaţiei, iar cele de peste 65 de ani – 11,6%.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.