Jumătate din părinți încearcă să prevină virozele respiratorii ale copiilor prin metode nedovedite științific

Mai mult de jumătate din părinții care au răspuns unui chestionar privind prevenția virozelor respiratorii la copii au recunoscut că apelează la sfaturi „din folclor”, care nu au în spate dovezi științifice ale eficacității. Acestea sunt rezultatele unui sondaj național realizat în Statele Unite și dat publicității la 21 ianuarie.

Suntem în plin sezon al gripei și al virozelor respiratorii în emisfera nordică. În încercarea de a preveni răceala, părinții apelează la o serie de strategii, unele dintre ele fără eficacitate dovedită. Cel mai adesea, acestea intră în categoria sfaturilor „transmise din generație în generație”.

 

Recomandări fără dovezi

 

Un bun exemplu este recomandarea de a consuma fructe bogate în vitamina C sau a suplimentelor alimentare cu vitamina C în sezonul virozelor respiratorii. Conform rezultatelor sondajului publicat la 21 ianuarie, 51% din părinți au spus că au dat copiilor vitamine sau suplimente alimentare pentru a le întări imunitatea.

Cel mai adesea, suplimentele alimentare pentru întărirea imunității sunt intens promovate în timpul sezonului virozelor respiratorii, deși nu există dovezi ale eficacității lor în acest sens. Autorii raportului atrag atenția că producătorii de suplimente alimentare nu trebuie să facă dovada eficacității acestora pentru a le comercializa. Multe din aceste suplimente se bucură de o imensă popularitate, în ciuda dovezilor exclusiv anecdotice cu privire la eficacitatea lor în prevenirea răcelilor și a virozelor respiratorii.

Alte sfaturi anecdotice pentru prevenirea infecțiilor respiratorii acute la copii includ recomandarea de a petrece cât mai mult timp în interior sau în casă în timpul sezonului rece.

 

Vestea bună: părinți mai informați

 

Vestea bună, spun autorii sondajului, este că tot mai multi părinți sunt informați și apelează la strategii de prevenire a îmbolnăvirilor care au în spate dovezi științifice.

Aproape toți părinții care au răspuns la chestionar au precizat că, în încercarea de preveni virozele respiratorii ale copilului, igiena joaca un rol crucial. Măsurile luate de părinți în acest sens includ încurajarea spălatului frecevent al mâinilor cu apă și săpun, sau educarea celor mici să nu mănânce cu aceleași ustensile și să nu bea din același pahar folosit de alte persoane. Foarte mulți părinți (84%) au spus că apelează și la curățarea și dezinfectarea obiectelor și a suprafețelor cu care copiii iau contact.

 

Evitarea transmiterii infecției

 

Evitarea transmiterii infecțiilor este la fel de importantă. Astfel, 87% din părinți au spus că își țin copiii la distanță de persoanele care sunt bolnave. 64% din părinți au spus că sfătuiesc rudele bolnave să nu îmbrățișeze sau să sărute copiii, pentru a preveni transmiterea virozelor. De asemenea, 60% au declarat că ar contramanda o întâlnire de joacă sau o activitate de grup dacă ar ști că există riscul de a intra în contact cu un copil bolnav. 31% din părinții chestionați au declarat că încearcă să evite parcurile și locurile de joacă în sezonul virozelor respiratorii.

Realizatorii sondajului spun că este important ca părinții și restul populației sa înțeleagă care sunt strategiile bazate pe dovezi pentru prevenirea virozelor respiratorii. Eforturile părinților trebuie să se îndrepte către metode care au dovedit că funcționează și previn îmbolnăvirile copiilor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.