Jurma: Deschiderea școlilor la trei zile după Revelion, o decizie dezolantă

Cercetătorul Octavian Jurma a declarat că deschiderea școlilor în format fizic la trei zile după Revelion, acesta fiind timpul mediu de incubație pentru cazurile Omicron, este o decizie dezolantă.

Jurma a mai spus că nici dacă se plănuia un experiment de infectare în masă și „demolarea controlata a sistemului medical”, nu puteau alege mai bine suprapunerea unor seturi de evenimente de tip super-spreader atat de corect pentru a asigura o explozie de cazuri.

„Astfel, după ce petrecerile și minivacanța de Revelion au răspândit Omicron în toate orașele din România, școlile vor asigura răspândirea Omicron în toate familiile care au copii la școală în România, iar părinții și bunicii acestor copii le vor răspândi la birou sau în biserici și celor care nu [mai] au copii în școli. Nici dacă plănuiau un experiment de infectare în masă și demolarea controlată a sistemului medical, nu puteau alege mai bine suprapunerea unor seturi de evenimente de tip super-spreader atât de corect pentru a asigura o explozie de cazuri”, a afirmat Jurma.

Cercetătorul a declarat că valul 5 generat de varianta Omicron a debutat deja, la trei zile după petrecerile de Crăciun, în 27 decembrie 2021, și va fi puternic accelerat de cuplarea relaxării de Revelion cu deschiderea prematură a școlilor în format fizic.

„Debutul valului confirmă și prognoza ca Omicron va deveni dominantă până la finalul acestei săptămâni (…). Nu am nicio îndoială că Omicron are deja o pondere de 50% din numărul de cazuri diagnosticate. În această săptămână creșterea a fost încă temperată de ponderea importantă a numărului de cazuri Delta care deși se află într-un platou, încă reprezintă probabil în jur de 50% din cazurile noi. De săptămâna viitoare, Omicron va forța valul în regim turbo și mă aștept să terminăm săptămâna la peste 2.500 de cazuri pe zi”, a afirmat Octavian Jurma.

Potrivit acestuia, debutul valului 5 a fost avansat cu aproape două săptămâni față de prognoza INSP, tocmai din cauza „măsurilor de relaxare inoportune, a abandonării certificatului verde și a deschiderii școlilor în cel mai prost moment posibil din punct de vedere epidemiologic”.

„Este fără îndoială cea mai irațională măsură posibilă dintre toate. Pentru această decizie nu mai trebuie să căutam motive epidemiologice, ci motive psihiatrice, în zona de psihopatie. Nu există nici măcar un singur motiv pentru a nu deschide școlile în format online pentru două săptămâni, timp în care să fie permisă vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani de către părinții care doresc să îi trimită la școală protejați de vaccin”, a adăugat Jurma.

Cercetătorul a mai spus că își întărește recomandarea de a evita școala în prima săptămână, când se vor developa cazurile venite din vacanță.

„Am văzut și în valul 4-Delta că școlile se vor închide oricum. Dacă nu le închidem noi ca să protejăm sănătatea copiilor și profesorilor, le va închide valul pandemic tocmai pentru că va îmbolnăvi rapid toate școlile din mediul urban. Un avertisment important vine și din Marea Britanie și SUA, unde autoritățile sanitare au atras atenția autorităților din educație și părinților că numărul de îmbolnăviri în rândul personalului didactic poate crește atât de repede încât e posibil să nu existe resurse umane pentru a menține școlile deschise.Pregătirea pentru școala online trebuie așadar făcută tocmai pentru că am decis să deschidem școlile în format fizic la debutul valului 5-Omicron, la fel cum pregătirea spitalelor trebuie făcuta tocmai pentru că nu am făcut mai nimic să limitam răspandirea virusului”, a declarat Octavian Jurma.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.