Jurma: Omicron, o amenințare mai mică decât Delta, pentru cei care au boosterul făcut sau imunitate hibridă

Cercetătorul Octavian Jurma a afirmat că pentru persoanele care au boosterul făcut sau au imunitate hibridă, respectiv s-au vaccinat după ce au trecut prin boala COVID-19, Omicron nu este o amenințare la fel de mare cum este Delta, fiind, probabil, chiar mai mică decât în cazul variantei Alpha.

„Imunitatea protectivă mediată de celulele T (…) rămâne un zid greu de trecut de varianta Omicron, chiar dacă această variantă depășește cu ușurință imunitatea neutralizantă mediată de celulele B prin anticorpi. Acest lucru înseamnă că deși Omicron ne infectează cu mult mai mare ușurință decât varianta Delta, riscul de spitalizare și deces este mai scăzut față de Delta pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală. Protecția mediată de celulele T este maximă la cei care au boosterul făcut și/sau imunitate hibridă (vaccinare + infectare).Aceste date se adaugă la studiile de neutralizare care arată beneficii similare și în privința protecției prin anticorpi”, a explicat Octavian Jurma.

De asemenea, cercetătorul a spus că pentru cei nevaccinați, vestea bună este că și trecerea prin boală oferă o doză variabilă de protecție chiar dacă este inferioară celei oferite de booster sau de imunitatea hibridă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.