Jurma: Varianta indiană a noului coronavirus ar putea deveni dominantă până în august, cel târziu septembrie

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a declarat că dintre variantele care provoacă îngrijorare, depistate în România, cele mai plauzibile pentru a deveni tulpina dominată în valul patru sunt variantele Delta (indiana – B1617.2) și Gamma (braziliana – P1), fiind probabil ca varianta indiană să devină dominantă până în luna august, cel târziu septembrie.

Potrivit lui Jurma, variantele Delta și Gamma se afla deja atât în circulație comunitară, cât și în creștere accelerată, în ciuda scăderii abrupte a numărului de infectări cu varianta britanică Alpha B117.

„Evident e greu să faci statistică cu mai puțin de 100 de secvențieri pe săptămână, dar chiar și în absența unui program național de secvențiere, imaginea pare să fie favorabilă tulpinei delta (indiană) care este cu 60% mai infecțioasă decât varianta alpha (britanică) care este acum dominantă în România. Având în vedere că în Marea Britanie varianta Delta este deja dominantă în proporție de 90% la mai puțin de 3 luni de la detectarea sa în aprilie, este probabil ca și în România, varianta indiană (Delta) să devină dominantă până în luna august, cel târziu septembrie, singura sau în tandem cu tulpina braziliană (Gamma)”, a explicat Octavian Jurma, adăugând că evoluția tulpinii Alpha a fost similară, devenind dominantă în trei luni de la detectare.

Octavian Jurma a spus că vaccinarea protejează față de toate tulpinile variantelor care provoacă îngrijorare ale SARS-CoV-2 în circulație și este singura măsură care poate împiedica apariția unui val 4, în toamnă.

„Este regretabil că efortul de vaccinare a fost abandonat atât de rapid. Autoritățile nu au niciun motiv să se considere în vacanță. Oricine moare în aceste zile de COVID-19 ar fi putut trăi și azi dacă ar fi decis să se vaccineze cu 30 de zile în urmă”, după cum a afirmat Jurma.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.