Cercetătorul Octavian Jurma a declarat că este puțin probabil ca versiunea BA2 a variantei Omicron să poată produce un val distinct de valul 5, dar poate produce o nouă fază ascendentă după o perioadă de platou sau chiar descendentă, care poate prelungi valul 5 cu două până la patru săptămâni.
„Acest aspect nu s-a constatat în Africa de Sud unde dominanta BA2 a fost mai tradivă și unde săptămâna trecută a devenit 100% dominantă. Dominanta BA2 coincide cu intrarea într-un platou în Africa de Sud și evoluția de acolo este urmarită cu mare atenție. Atât rata de creștere din Africa de Sud, cât și cea din România sugerează că dominanat BA2 este inevitabilă în 3-4 săptămâni, prin urmare BA2 ar putea deveni dominantă și la noi în prima jumătate a lunii martie.Nu cunoaștem consecințele epidemiologice ale acestei dinamici (dacă va produce creștere, platou sau nicio diferență în numărul zilnic de cazuri), diferența dintre țări este mare”, a explicat Octavian Jurma.
Cercetătorul a mai spus că la nivel individual, avem multiple confirmări că versiunea BA2 este la fel de sensibilă la vaccin ca BA1, mai ales față de booster, și nu există o diferență semnificativă nici în profilul clinic al bolii față de BA1.
„Rămân o serie de îngrijorări legate de profilul genetic al mutațiilor, capacitatea crescută de supresie a sistemului imunitar celular și al consecințelor pe termen lung al infectărilor.Pe scurt, pentru persoanele vaccinate cu booster BA2 nu reprezintă un pericol crescut față de BA1, pentru cele nevaccinate sau trecute o singură dată prin boală sunt mai multe necunoscute”, a adăugat Jurma.