Un kit de testare pentru SARS-CoV-2 ce permite calcularea cantității de virus și urmărirea evoluției bolii, dezvoltat de o echipă de români

O echipă de specialiști români a dezvoltat un kit de testare  care include variante de detecție cantitativă RT-PCR, ce permit calcularea cantității de virus și urmărirea evoluției bolii, ceea ce favorizează ajustarea personalizată a schemelor de tratament.

De asemenea, kitul de testare pus pe piață permite identificarea tuturor variantele de virus, inclusiv cele emergente în anul 2021 și include controale pozitive și negative, pentru îndeplinirea parametrilor analitici de testare și o schema de interpretare a rezultatelor.

Kitul „oferă o specificitate foarte înaltă, secvențele genomice virale detectate, două la număr, fiind alese în concordanță cu toate recomandările UE ale forurilor avizate cât și o sensibilitate mare, sub 100 copii virale pe reacție. În plus, este conceput cu posibilitate de personalizare pentru majoritatea tipurilor de echipamente RT-PCR. Kitul DDS include variante de detecție cantitativă qRT-PCR, care permit calcularea cantității de virus și urmărirea evoluției bolii, ceea ce favorizează ajustarea personalizată a schemelor de tratament, identifică toate variantele de virus, inclusiv cele emergente în anul 2021 și include controale pozitive și negative, pentru îndeplinirea parametrilor analitici de testare și o schema de interpretare a rezultatelor”, au precizat reprezentanții companiei românești care îl produce.

Kitul de testare RT-PCR a fost dezvoltat de o echipă formată din reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie, Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi, Universității de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Spitalului Clinic de Pneumoftziologie Iași și echipa de cercetare-dezvoltare a companiei producătoare.

“KITUL MULTIPLEX RT-PCR SARS-CoV-2 pe care îl lansăm pe piață este rezultatul muncii susținute și dedicării echipei noastre, dar și al partenerilor și colaboratorilor noștri în procesul global de combatere a pandemiei de Covid-19. Este o reușită a eforturilor noastre depuse în scopul îndeplinirii misiunii pe care ne-am propus-o. Este un kit robust, testat pe o gamă largă de echipamente de RT-PCR aflate pe piață, un produs competitiv cu cele mai bune și eficiente produse similare de pe piața internațională. Avantajul în fața acestora este faptul că este un produs 100% românesc”, a declarat Dana Stan, cercetător, doctor în chimie.

Kitul de testare a fost dezvoltat și produs în cadrul proiectului “Abordări inovative în tratamentul și controlul pacienților infectați cu virusului SARS-CoV-2”, proiect finanțat de UEFISCDI și cofinanțat de compania producătoare.

Coordonatorul proiectului este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – IMT Bucuresti, prin Dr. Marioara Avram și are ca parteneri: Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi, Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Spitalul Clinic de Pneumoftziologie Iași, alături de DDS DIAGNOSTIC prin Dr. Dana Stan.

Rezultatele au fost obținute prin sprijinul financiar al Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării/UEFISCDI, proiect nr.15 SOL 2020 PN-III-P2-2.1-SOL-2020-0061 finanțat in cadrulPNCDI III.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.