Kyriakides: EMA ar putea da autorizația de punere pe piață a vaccinului AstraZeneca până la sfârșitul săptămânii

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că Agenția Europeană pentru Medicamente ar putea recomanda autorizația de introducere pe piață a vaccinului AstraZeneca până la sfârșitul acestei săptămâni, dacă toate cerințele sunt îndeplinite.

Pe de altă parte, Stella Kyriakides consideră drept ”inacceptabile” întârzierile în livrarea vaccinurilor AstraZeneca şi a apreciat că explicaţiile oferite de compania britanică nu sunt ”satisfăcătoare”.

Comisarul european a propus instituirea ”cât mai curând posibil’ a unui ”mecanism de transparenţă” privind exporturile către ţări din afara Uniunii Europene a unor vaccinuri produse pe teritoriul său.

“ Știți că vaccinul AstraZeneca se află în prezent în etapele finale ale procesului de aprobare cu Agenția Europeană pentru Medicamente. Dacă toate cerințele sunt îndeplinite, Agenția Europeană pentru Medicamente ar putea recomanda autorizația de introducere pe piață până la sfârșitul acestei săptămâni. Dar există o problemă din partea ofertei. Vinerea trecută, compania AstraZeneca a informat în mod surprinzător Comisia și statele membre ale Uniunii Europene că intenționează să furnizeze doze considerabil mai puține în următoarele săptămâni decât s-a convenit și a anunțat. Acest nou program nu este acceptabil pentru Uniunea Europeană. De aceea am scris o scrisoare companiei în weekend în care puneam întrebări importante și serioase”, a afirmat Stella Kyriakides.

Potrivit acesteia, în viitor, toate companiile care produc vaccinuri împotriva COVID-19 în UE vor trebui să furnizeze notificări timpurii ori de câte ori vor să exporte vaccinuri în țări terțe.

Comisarul european a precizat că livrările umanitare nu sunt afectate de acest lucru, Uniunea Europeană întreprinzând orice acțiune necesară pentru a-și proteja cetățenii și drepturile.

Comisarul european pentru Sănătate a reamintit că Uniunea Europeană a pre-finanțat dezvoltarea vaccinului și a producției și dorește să știe exact ce doze au fost produse de AstraZeneca, unde exact, și dacă sau cui au fost livrate.

Aceste întrebări au fost, de asemenea, discutate astăzi în comitetul director comun al Comisiei și în cele 27 de state membre cu AstraZeneca, potrivit Stellei Kyriakides.

Aceasta a adăugat că răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum, fiind programată o a doua întâlnire.

“Uniunea Europeană dorește ca dozele comandate și prefinanțate să fie livrate cât mai curând posibil. Și vrem ca contractul nostru să fie pe deplin îndeplinit. În plus, Comisia a propus astăzi celor 27 de state membre din cadrul Comitetului director ca un mecanism de transparență a exporturilor să fie pus în aplicare cât mai curând posibil. Uniunea Europeană a sprijinit dezvoltarea și producția rapidă a mai multor vaccinuri împotriva COVID-19 cu un total de 2,7 miliarde euro. Dorim claritate în tranzacții și transparență deplină în ceea ce privește exportul de vaccinuri din UE”, a spus comisarul european.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.