La 35 de ani de la ultima modificare, pachetele de țigări din SUA ar putea să conțină noi atenționări pentru sănătate

Food & Drug Administration (FDA), agenția americană de reglementare a medicamentelor și alimentelor, propune publicarea de noi atenționări pentru sănătate pe pachetele de țigări comercializate în Statele Unite ale Americii. Propunerea vine în contextul în care avertisementele din momentul de față sunt aceleași din 1984. De atunci nu au mai fost făcute actualizări.

Noile avertismente ar urma să conțină pentru prima dată și imagini. Acestea vor fi însoțite de texte care să scoată în evidență riscurile mai puțin cunoscute la care se supun fumătorii, precum cancerul vezicii urinare, diabetul sau bolile care pot duce până la orbire. Este cea mai importantă schimbare de pe etichetele pachetelor de țigări din SUA din  ultimii cel puțin 35 de ani, transmite FDA. Reglementările finale urmează să fie gata în martie 2020.

 

Riscuri insuficient cunoscute

 

„Chiar dacă cea mai mare parte a populației crede că știe tot ce de știut despre răul pe care îl care cauzează fumatul, există un număr surprinzător de riscuri mai puțin cunoscute, de care fumătoriii pur și simplu poate nu sunt conștinenți. Prin aceste avertismente nou propuse avem o oportunitate enormă pentru a ne îndeplini mandatul statutar și pentru a spori înțelegerea publicului asupra întregii  amplori a efectelor negative pe care fumatul le are asupra sănătății” subliniază dr. Ned Sharpless, comisar FDA.

Cercetările de piață au arătat că atenționările actuale de pe pachetele de țigări din Statele Unite sunt practic invizibile atât pentru fumători, cât și pentru nefumători, mai spun reprezentanții FDA.

 

Care sunt atenționările propuse

 

 • Fumul de țigară le poate face rău copiilor dvs.
 • Fumul de țigară poate cauza cancer de plămâni nefumătorilor.
 • Fumatul cauzează cancer de cap și de gât.
 • Fumatul provoacă cancer de vezică urinară, care poate duce la urină cu sânge.
 • Fumatul în timpul sarcinii oprește creșterea fătului.
 • Fumatul poate cauza boli de inimă și infarct, prin înfundarea arterelor.
 • Fumatul cauzează BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică), o afecțiune a plămânilor care poate fi fatală.
 • Fumatul încetinește circulația sângelui, ceea ce poate provoca disfuncție erectilă.
 • Fumatul încetinește circulația sângelui prin membre, ceea ce poate duce la amputare.
 • Fumatul provoacă diabet zaharat de tip 2.
 • Fumatul provoacă degenerescență maculară legată de vârstă, care poate duce la orbire.
 • Fumatul provoacă cataractă, care poate duce la orbire.

Noile atenționări, odată finalizate, vor fi vizibile pe ambalajele țigărilor și în reclame, ocupând jumătate din partea din față a pachetului de țigări și cel puțin 20% din spațiul dedicat reclamei la tutun.

 

Propunerea vine după eșecul din 2011

 

Propunerea pentru noile avertismente vine după ce și în 2011 FDA a încercat să introdă avertismente grafice color pe pachetele de țigări.  Propunerea de atunci a fost atacată în instanță de mai multe companii producătoare de țigări, iar  în august 2012, Curtea de Apel a Districtului Columbia a stabilit că  încalcă Primul Amendament.

De atunci, FDA a dezvoltat activități de cercetare și dezvoltare în sprijinul unei noi reglementări în ceea ce privește avertisemente de pe pachetele de țigări.  Iar după un proces intentat de mai multe asociații pentru sănătate publică, un judecăr a emis un ordin care i-a permis agenția americană de reglementare a medicamentelor să publice noile reguli în august 2019 și să emită un regulament final în martie 2020. Termenul de implementare va fi de 15 luni.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.