Institutul Clinic Fundeni (ICF) va avea, din această toamnă, un Laborator Clinic de Radiologie, Imagistică Medicală și Radiologie Intervențională, de top prin reabilitarea şi dotarea cu echipamente de ultimă generaţie a unităţii actuale, anunță ICF printr-un comunicat de presă.
Guvernul României a aprobat, la solicitarea Ministerului Sănătății, Hotarârea pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Dotarea Laboratorului Clinic de Radiologie, Imagistică Medicală și Radiologie Intervențională din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Conform documentului, Guvernul României, prin Ministerul Sănătății a alocat Institutului Clinic Fundeni suma de 60.631 mii lei de la bugetul de stat pentru dezvoltarea și upgradarea imagisticii medicale din cadrul Laboratorului Clinic de Rdiologie.
“Laboratorul Clinic de Radiologie, Imagistică Medicală și Radiologie Intervențională din cadrul Institutului Clinic Fundeni va fi dotat cu nouă componente de aparatură medicală care vor forma Sistemul integrat de radiologie și imagistică. Prin această investiție urmărim realizarea procedurilor de radiologie de urgență la standarde înalte 24/24 ore prin dezvoltarea unei medicine preventive, pedictive și personalizate pentru patologiile cronice, dezvoltarea/diversificarea şi validarea terapiilor din radiologia intervenţională minim invazivă, dezvoltarea si integrarea inteligenței artificiale în diagnostic și urmărirea pacientului”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, după aprobarea documentului.
Durata de execuție a proiectului investiției este de 4 luni.
Prin proiect se doreşte achiziţionarea a 2 computere tomograf multislice din gama de varf (de 128 si respectiv 256 de coroane de detectori) care să asigure 24 /24 de ore accesul urgenţelor, 1 aparat de rezonanţă magnetică cu intensitatea câmpului de 3 T, cu softuri dedicate pentru explorările neuro, vasculare, whole body, abdomino-pelvine, onco, pediatrice, precum şi dotarea cu 1 angiograf biplan pentru procedurile radiologice minim invazive a pacienţilor cu patologie în principal neurovasculară.
De asemenea, pentru radiologie sunt necesare 2 ecografe performante unul pentru segmentul pediatric şi altul pentru adulţi, în asociere cu 2 aparate de radiologie convenţională cu post de grafie şi scopie dintre care unul pentru pacienţii pediatrici şi altul pentru adulţi (aparatura existentă datând din anii 2000-2001).
În acest proiect sunt incluse şi 2 ecografe care vor aparţine Clinicii de Neurologie din ICF pentru pacienţii cu suspiciune clinică de accident vascular cerebral, dintre care unul fix şi altul portabil, cu rol în evaluarea vaselor latero-cervicale în suspiciunea de ocluzie/stenoză stânsă arterială şi de Doppler transcranian.
„Achiziţionarea unei aparaturi performante, coroborată cu asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării activităţii medicale este primordială pentru creşterea calităţii actului medical, conform cerinţelor impuse de managementul calităţii în domeniul sanitar, dar şi de provocările majore la care este supus continuu personalul medico-sanitar şi implicit pacienţii în contextul situaţiilor medicale grave ce pot apărea , aşa cum a fost, spre exemplu, pandemia SARS-CoV-2”, a explicat managerul ICF, conf. dr. Anca Coliţă.