Lecțiile învățate de olandezi în urma caravanelor mobile de screening al tuberculozei din Rotterdam

În Olanda, metoda caravanelor mobile pentru screening al tuberculozei în rândul populațiilor vulnerabile are o tradiție veche. Un asemenea program, demarat la începutul secolului în rândul persoanelor fără adăpost, a scos la iveală și mai multe lecții pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

Doctorul Gerard de Vries, consultant KNVC Tuberculosis Foundation, a explicat că prima lecție învățată după derularea programului în orașul Rotterdam a fost că medicii trebuie să meargă la oameni, dacă aceștia nu merg la medici. De Vries a explicat, de asemenea, că trebuie țintită populația cu riscul cel mai mare și cu accesul cel mai mic la serviciile de sănătate. O altă lecție învățată de olandezi a fost că screeningurile trebuie evaluate la perioade regulate, pentru a fi reduse sau oprite când nu mai este nevoie de ele. Asigurarea accesului la serviciile de sănătate este un alt lucru desprins din proiectele de screening din Rotterdam. În sfârșit, Gerard de Vries a explicat că, în opinia sa, profesioniștii trebuie să se distanțeze de abordările tradiționale și să apeleze la abordări holistice, inclusiv prin tratarea altor probleme de sănătate ale persoanelor aflate în nevoie.

Concluziile au fost prezentate la conferința-dezbatere ”Dezvoltarea screeningului TB prin caravane mobile. Experiența pilot E-Detect TB: Provocări și perspective”, de la Palatul Parlamentului, care a marcat încheierea programului pilot E-DETECT TB. Acesta a fost lansat în 2016, la nivel european în șase state membre UE: Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, România și Suedia. Proiectul a inclus mai multe componente: diagnosticarea activă (România, Bulgaria), detectarea, prevenirea și tratamentul TB în rândul migranților (Italia), respectiv realizarea unui registru cu evidența cazurilor de TB latentă și activă în Europa (Marea Britanie, Olanda, Suedia).

Colaborarea între cele șase țări urmărește să contribuie la eliminarea, în cele din urmă, a tuberculozei în spațiul Uniunii Europene, prin intervenții bazate pe dovezi, în vederea diagnosticării precoce a tuberculozei și asigurării de asistență medicală integrată pentru grupuri de populație vulnerabile, cu acces dificil la servicii medicale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.