Un nou studiu arată că schimbările climatice ar putea fi responsabile de apariția următoarei pandemii.
Cercetătorii preconizează că pe măsură ce clima Pământului continuă să se încălzească, animalele sălbatice vor fi forțate să își mute habitatele, cel mai probabil în regiuni cu populații umane mari. În acest fel crește foarte mult riscul unei încărcături virale la oameni, care ar putea duce la următoarea pandemie, spun oamenii de știință.
Legătura între schimbările climatice și transmiterea virală a fost descrisă de o echipă internațională de cercetare condusă de oamenii de știință de la Universitatea Georgetown și publicată în Nature.
În studiul lor, oamenii de știință au efectuat prima evaluare cuprinzătoare a modului în care schimbările climatice vor restructura viromul global al mamiferelor. Lucrarea se concentrează pe schimbările de arie geografică, despre ”călătoriile” pe care speciile le vor face în găsirea unor noi habitate și despre potențialele virusuri care se vor transmite între specii.
Oamenii de știință spun că aceste schimbări cresc șansele ca virusuri precum Ebola sau coronavirusuri să apară în zone noi, la noi tipuri de animale, făcându-le mai greu de urmărit. Astfel, ar crește și probabilitatea ca unele virusuri să ajungă chiar la oameni.
”Cea mai apropiată analogie este de fapt riscurile pe care le vedem în comerțul cu animale sălbatice”, spune autorul principal al studiului, Colin Carlson, profesor asistent de cercetare la Centrul pentru Știința și Securitatea Sănătății Globale de la Centrul Medical al Universității Georgetown.
”Ne facem griji pentru piețe, deoarece aducerea animalelor nesănătoase împreună în combinații nenaturale creează oportunități pentru acest proces treptat de apariție – cum ar fi modul în care SARS a trecut de la lilieci la zibete, apoi de la zibete la oameni. Dar piețele nu mai sunt speciale; într-un climat în schimbare, acest tip de proces va fi realitate aproape peste tot.”, a mai adăugat acesta.
O descoperire importantă suplimentară este impactul pe care creșterea temperaturii îl va avea asupra liliecilor, care reprezintă cea mai mare parte a noilor distribuiri virale. Capacitatea lor de a zbura le va permite să călătorească pe distanțe lungi și să răspândească cele mai multe virusuri. Din cauza rolului lor central în apariția virală, cele mai mari efecte sunt proiectate în Asia de Sud-Est, un punct fierbinte global al diversității liliecilor.
În concluzie, studiul sugerează că schimbările climatice vor deveni cel mai mare factor de risc pentru apariția bolilor, depășind alte probleme globale precum defrișarea, comerțul cu animale sălbatice și agricultura industrială.