fbpx

Legătura între consumul de carne și infecțiile tractului urinar

Conform unui nou studiu, cel puțin jumătate de milion de infecții ale tractului urinar sunt cauzate de consumul de carne contaminată cu bacterii E.coli.

E.coli, cea mai frecventă bacterie care provoacă infecții ale tractului urinar, trăiește  inofensiv în tractul intestinal uman, deși este binecunoscut ca sursă de toxiinfecții alimentare.

„Majoritatea oamenilor înțeleg riscurile consumului de carne negătită sau faptul că ingerarea accidentală a bacteriilor din carne poate provoca dureri de stomac. Dar acum știm, de asemenea, că anumite soiuri de E. coli , care provin din carnea crudă, provoacă și sute de mii de infecții urinare”, subliniază cercetătorul Lance B. Price, profesor la Universitatea George Washington, potrivit The Whashington Post.

Noile descoperiri sunt surprinzătoare

Pentru cei care se întreabă cum fac infecții ale tractului urinar, în ciuda faptului că au grijă de igiena lor și urinează după sex – două modalități cunoscute de a evita riscul de infecții urinare – un nou studiu sugerează că bacteriile din carne pot fi responsabile, menționează sursa citată.

Bacteria E. coli din carne este probabil să provoace sute de mii de infecții ale tractului urinar în Statele Unite în fiecare an, arată un studiu publicat joi de universitatea amintită, potrivit căreia 85 % dintre infecțiile urinare sunt cauzate de E. coli, iar 8 % sunt dobândite din carne.

Studiul, publicat în revista One Health, a analizat 1.188 de mostre de E. coli de la oameni și 1.923 de mostre din carne, inclusiv pui, curcan și porc, în Flagstaff, Arizona, și a estimat, pentru prima dată, că E. tulpinile de .coli pot cauza până la 640.000 de afecțiuni anual.

Cele mai multe recomandări pentru prevenirea infecțiilor urinare sunt să faci pipi după contactul sexual sau să te ștergi din față în spate după ce ai folosit toaleta pentru a reduce probabilitatea de a introduce bacterii în tractul urinar. ITU afectează 40% dintre femei de-a lungul vieții și până la 8 milioane de oameni în SUA anual.

Infecțiile urinare pot afecta rinichii, vezica urinară sau uretra, cu evoluția bolii variind de la lipsa simptomelor la arsuri incomode până la leziuni potențial permanente ale funcției renale, potrivit Clinicii  Mayo .

Cum se recunosc infecțiile urinare pentru a fi tratate?

„E. coli se adaptează gazdei sale, astfel încât fiecare probă de bacterii pe care am găsit-o avea propriul pachet de ADN.

Apoi am dezvoltat un model statistic care a analizat tot acel ADN și a prezis dacă bacteria provine de la un animal și, dacă da, care animal” – a adăugat specialistul.

Femeile au cel mai mare risc de a contracta ITU din cauza anatomiei lor iar copiii și persoanele în vârstă sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare decât alte grupuri din motive, inclusiv utilizarea scutecelor, incontinență sau acces limitat la igienă, menționează acesta.

Mai mult, infecțiile urinare pot pune viața în pericol la persoanele în vârstă, a spus Christine Kistler, profesor asociat în medicină geriatrică la Universitatea din Carolina de Nord, care cercetează infecțiile urinare la vârstnici:

„Majoritatea infecțiilor urinare sunt cauzate de E. coli, dacă ștergeți în mod greșit, de exemplu, sau nu vă goliți suficient de des vezica urinară. Dar legătura cu mâncarea este foarte interesantă. Dacă aveți E. coli cauzată de contaminarea alimentelor, de obicei apare în intestin” – a precizat ea.

Persoanele în vârstă au adesea bacterii prezente în vezica urinară care nu produc probleme și nu ar trebui niciodată tratate

„Supratratăm masiv infecțiile urinare la persoanele în vârstă. Ar trebui să tratăm doar infecțiile reale, adică cele care provoacă simptome”

Infecțiile urinare duc cel mai frecvent la infecții ale vezicii urinare, care sunt recunoscute prin durere sau o senzație de arsură în timpul urinării, urinare frecventă, sânge în urină sau crampe în zona inghinală sau a abdomenului inferior, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor(CDC).

Iar unele infecții urinare pot duce la infecții renale mai grave: simptomele includ febră, frisoane, dureri de spate și greață sau vărsături sau infecții ale sângelui care pun viața în pericol, potrivit CDC.

„Infecțiile din fluxul sanguin cu E. coli ucid între 36.000 și 40.000 de oameni pe an în Statele Unite”, a precizat Price, referindu-se la faptul că reducerea numărului de infecții care se răspândesc prin E. coli care provine din carne va fi un mare progres.

Cum ajung bacteriile în tractul urinar

„Poate trece mult timp între expunerea dumneavoastră la carne și momentul în care ați avut efectiv infecția tractului urinar”, a avertizat Lance B.Price.

E. coli poate trăi în oameni și animale de hrană; când animalele sunt sacrificate, bacteriile care trăiesc în interiorul lor pot contamina produsele din carne și pot provoca infecții dacă aceasta este ingerată de oameni.

Înainte de a găsi o șansă de a călători din tractul gastrointestinal la tractul urinar și de a declanșa infecții, bacteriile E. coli care provoacă infecții urinare pot trăi în intestin pentru o perioadă, câștigându-le titlul de „patogeni oportuniști”; experții susțin că agenții patogeni de origine alimentară devin parte din microbiomul nostru, „supraviețuiesc acidului din stomac și procesului nostru digestiv”.

Cum se pot preveni aceste infecții

Infecțiile cu E. coli ar putea fi prevenite dacă produsele specifice sunt bine gătite, evitând contaminarea încrucișată, care include spălarea mâinilor sau a ustensilelor de tăiat după folosire dar și minimizând expunerea la carnea crudă.

Specialiștii au avertizat, de asemenea, despre pericolele utilizării fără discernământ a antibioticelor la animalele de hrană, practică care contribuie la dezvoltarea tulpinilor bacteriene care nu răspund la tratamentele tradiționale.

„Aceste descoperiri ilustrează legăturile dintre animale din aprovizionarea cu alimente și oameni și subliniază importanța evitării utilizării inutile a antibioticelor la animale, ceea ce va duce la bacterii rezistente la medicamente care își vor găsi drum în oameni”, a spus Elizabeth Connick, profesor de medicină și imunobiologie și șef al diviziei de boli infecțioase de la Universitatea din Arizona, conform publicației americane.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.