Legea eutanasiei, supusă la referendum în Noua Zeelandă

Parlamentarii din Noua Zeelandă au adoptat un proiect de lege care ar urma să legalizeze eutanasia, deschizând astfel calea populației de a decide prin vot într-un referendum asupra acestui aspect, anul viitor.

Proiectul de lege, care permite persoanelor bolnave în stadiu terminal să solicite o moarte asistată medical, a fost adoptat în parlament, după mai multe amendamente, dar și ani de dezbateri aprinse.

Încercările anterioare ale parlamentarilor de a legaliza eutanasia au eșuat, iar când proiectul de lege a fost introdus din nou în Parlament în anul 2017, a întâmpinat mai multe probleme, inclusiv posibila vulnerabilitate a pacienților vârstnici.

Între timp, proiectul de lege a fost modificat cu câteva garanții, printre acestea și un diagnostic că pacienții au mai puțin de șase luni de trăit. Potrivit proiectului de lege, pacientul trebuie să fie primul care să solicite decesul asistat, iar doi medici trebuie să fie de acord că pacientul este bine informat și că sunt îndeplinite alte criterii legale.

Parlamentarul care a susținut proiectul de lege, David Seymour, din partea partidului libertarian (ACT), a declarat că persoanele care sunt cu adevărat preocupate de această problemă nu au de ce să se teamă, pentru că există garanții solide în vigoare.

„Este vorba despre alegere. La fel cum drepturile și alegerile lor sunt respectate, vor trebui, de asemenea, să respecte alegerile celorlalți ”, a spus Seymour, potrivit Reuters.

Decizia finală în această privință va fi însă luată la un referendum la alegerile generale care vor avea loc până în noiembrie anul viitor. Publicul va vota, de asemenea, într-un referendum și pentru legalizarea canabisului de agrement.

Sondajele recente au indicat că o majoritate susține măsura de legalizare a eutanasiei. Cu toate acestea, a existat și o rezistență puternică din partea organizațiilor care susțin credința și a profesioniștilor din domeniul medical. Proiectul de lege a primit 39 de mii de observații publice, majoritatea fiind împotrivă. Legiuitorul Partidului Național din Opoziție, Maggie Barry, l-a numit „proiect de lege periculos și permisiv” și a spus că este important să fie oprit prin referendum.

În lume, multe țări au legalizat eutanasia, inclusiv Canada, Olanda, Elveția și unele state americane.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.