Legea prin care se asigură gratuit acesul la servicii de sănătate pentru copiii fără CNP, adoptată în Parlament

Propunerea legislativă care garantează accesul gratuit la servicii medicale pentru copiii fără CNP a fost adoptată de Camera Deputaților, cu unanimitate de vot. Legea va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis. Potrivit actului normativ, toți copiii din România vor beneficia gratuit și nediscriminatoriu de servicii de sănătate, indiferent dacă au sau nu CNP.

„Acest drept este prevăzut deja atât de Constituția României, cât și de legislația privind sănătatea și drepturile pacientului, însă nu poate fi exercitat în lipsa unor acte de identitate. De asemenea, prin aplicarea măsurilor prevăzute în textul legislativ propus, reprezentanții unităților medicale vor anunța în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare și eliberare a unui certificat de naștere și a unui cod numeric personal”, se precizează într-un comunicat transmis de deputata Oana Bîzgan, cea care a propus proiectul legislativ. Ulterior, peste 160 de parlamentari din toate formațiunile politice au semnat pentru demers.

„Intenția noastră este aceea de a reduce cât mai mult posibil numărul copiilor care nu dețin un certificat de naștere și, prin urmare, un cod numeric personal. Acești copii nu sunt vinovați cu absolut nimic pentru situația în care se află, motivele pentru care s-a ajuns aici fiind variate. După obținerea acestor documente, copiii vor intra în legalitate și vor beneficia de toate drepturile oferite prin Constituție, ca orice alt cetățean cu acte”, spune Oana Bîzgan.

„Legislația în vigoare conferă tuturor copiilor dreptul la servicii gratuite de sănătate până la împlinirea vârstei de 18 ani – dar acest drept nu poate fi exercitat de fapt în absența documentelor de identitate și a CNP-ului”, a explicat Roxana Mînzatu, actual Ministru al Fondurilor Europene și coinițiatoare a acestei propuneri.

Lipsa documentelor de identitate îi afectează atât pe copiii, cât și întrega asocietate printr-un risc crescut de sărăcie și excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz și violență sau trafic de persoane, se subliniază în același comunicat.

 

Și alte categorii vulnerabile vor beneficia de lege

 

Datorită acestei legi vor fi clarificate o serie de situații des întâlnite, spune Oana Bîzgan, în care persoanele fără CNP primeau îngrijirile medicale dar acestea nu puteau fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, provocând pagube majore spitalelor sau clinicilor care le ofereau asistență.

Mai mult, nu doar copiii fără CNP vor beneficia de lege.

„Dintre persoanele care ar urma să beneficieze de pe urma acestei propuneri fac parte, pe lângă copiii cu vârsta sub 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, femeile însărcinate, lăuzele și persoanele care sunt victime ale traficului de persoane. Aceste persoane vor începe imediat procesul de înregistrare și eliberare a documentelor de identitate, urmând ca apoi să beneficieze de servicii medicale ca orice alt cetățean cu acte, în condițiile stipulate de lege”, se specifică în comunicatul transmis de inițiatoarea legii.

 

Se estimează că în România există peste 160.0000 de persoane fără acte de identitate

 

Numărul românilor fără acte de identitate este în continuare necunoscut, deoarece aceștia nu sunt luați în evidență.

„În 2016, Ministerul Afacerilor externe a aproximat că în România există peste 160 000 de persoane fără acte de identitate, dintre care aproximativ 10 000 nu au avut niciodată certificat de naștere. Cauzele sunt multiple: fie sunt copii ai căror părinți nu au acte de identitate, fie sunt copii abandonați, fie părinții au acte de identitate, însă nu fac demersurile necesare”, precizează aceeași sursă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.