Legea privind vaccinarea anti-COVID obligatorie intră în vigoare, sâmbătă, în Austria

Legea privind vaccinarea obligatorie împotriva noului coronavirus intră în vigoare, sâmbătă, în Austria, după ce a fost promulgată şi publicată vineri în Monitorul Oficial din această ţară, informează AFP.

Toţi rezidenţii austrieci cu vârsta peste 18 ani din această ţară având 8,9 milioane de locuitori sunt vizaţi de noua lege, cu excepţia femeilor însărcinate, persoanelor care au contractat noul coronavirus cu mai puţin de 180 de zile în urmă şi persoanelor ce pot fi scutite de la vaccinare din motive medicale.

Controalele privind respectarea acestei legi vor începe însă abia la jumătatea lunii martie: amenzi vor putea fi aplicate, pentru sume ce variază de la 600 la 3.000 de euro, însă ele vor fi anulate dacă persoana vizată se vaccinează în două săptămâni.

Peste 60% dintre austrieci susţin noua lege, potrivit unui sondaj recent, însă există totuşi şi un procent important din populaţie care i se opune cu fermitate.

Timp de mai multe săptămâni, zeci de mii de persoane au protestat pe străzile din Austria după anunţarea acestui proiect legislativ în noiembrie 2021, pentru a denunţa o măsură pe care o consideră „radicală” şi „liberticidă”.

Au apărut critici şi faţă de sensul acestei legi prin prisma gravităţii mai scăzute a variantei Omicron şi a creşterii explozive a numărului de cazuri de COVID-19.

Guvernul austriac a anunţat în acelaşi timp şi o viitoare relaxare a restricţiilor sanitare, inclusiv împotriva persoanelor nevaccinate, care în prezent nu au acces în restaurante, spaţii culturale şi la evenimente sportive.

Însă, pentru ministrul Sănătăţii, Wolfgang Muckstein, vaccinarea obligatorie vizează protejarea populaţiei împotriva „noilor valuri” şi „lupta contra noilor variante” ce ar putea să apară în lunile următoare, a declarat el joi pe Twitter.

Mai puţin de 70% din populaţia austriacă deţine o schemă vaccinală completă (cu obligativitatea în majoritatea cazurilor de a prezenta trei doze), un procentaj inferior celor din Franţa şi din Spania şi care a scăzut încă şi mai mult după expirarea recentă a multor certificate.

Certificatul de vaccinare este impus într-un număr tot mai mare de ţări pentru anumite profesii sau activităţi, însă vaccinarea anti-COVID-19 obligatorie a populaţiei generale, aşa cum s-a decis în Austria, rămâne, până în prezent, o excepţie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.