Legea Tuberculozei a fost adoptată în plenul Camerei Deputaților cu 262 de voturi pentru, din cei 263 de parlamentari prezenți. Doar un singur deputat a votat împotrivă și nu a fost înregistrată nicio abținere. Legea va fi trimisă spre promulgare Președintelui României. Legea Tuberculozei primise aviz pozitiv în Comisia de sănătate și familie din Camera Deputaților la începutul lunii octombrie.
Concediu medical plătit până la vindecare
În actul normativ se regăsesc prevederi importante care stipulează că: pacienții vor primi concediu medical plătit pe toată durata terapiei până la vindecare, dar şi sprijin psihologic. De asemenea, actul normativ prevede ca bolnavii trataţi în ambulatoriu să primească o îndemnizaţie lunară de hrană dacă nu întrerup tratamentul care vindecă boala.
Până acum, pacienții cu tuberculoză obţineau cel mult un an de concediu medical, deşi există forme grave de boală care necesită şi peste doi ani de tratament pentru vindecare. Anual, în România sunt diagnosticate peste 12.000 de cazuri de tuberculoză, de aproape şase ori peste media europeană.
Două diagnostice în tuberculoză
Paula Rusu, unul din principalii promotori ai Legii Tuberculozei, a declarat pentru Ro Health Review că adoptarea actului normativ reprezintă un pas important în ajutorul acordat bolnavilor a căror viață va fi mult îmbunătățită. „Pe partea susținerii medicale, aveam legislație, avem și medicamente și o bugetare decentă în ultimul an, cu perspectivă bună, dar nu avem partea socială. Lipsea susținerea pacienților pe perioada în care fac tratamentul, susținerea pacienților care nu au venituri. Lipsea completarea și susținerea pacientului care este angajat și care poate să aibă concediu medical doar pe perioadă determinată de maximum un an de zile. Dar ce faci dacă ai forma rezistentă sau forma extensiv rezistentă și trebuie să faci tratamentul până la trei ani de zile? Să te trimită la pensie la 27 de ani e ca și cum te-ar trimite să mori de foame, nu de tuberculoză. Legea corectează fix aceste lucruri”, arată jurnalista.
Legea reglementează și susținerea psihologică a pacienților cu tuberculoză, lucru esențial în tratarea bolii. „Sunt două diagnostice în tuberculoză: unul medical, de boală, și unul social, de stigmă. Iar partea de susținere aș recomanda-o și comunității din care vine pacientul, colegii de serviciu, angajatorii, profesorii de la școală, pentru că realmente înțelegem puțin dintr-o boală în care, dacă urmezi tratamentul, la două-trei săptămâni de la începerea tratamentului, niciun pacient nu mai este contagios”, a completat Paula Rusu.
Trebuie intensificate eforturile pentru controlul tuberculozei
La rândul său, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București, dr. Beatrice Mahler-Boca, susține că țara noastră trebuie să intensifice eforturile de control al tuberculozei. „Adoptarea legii tuberculozei este un pas extrem de important pentru tot ceea ce înseamnă strategie de luptă împotriva TB și, bineînțeles, pentru sprijinul social al pacienților cu TB. Tuberculoza reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică. România a făcut pași importanți în ultimii ani în ceea ce înseamnă controlul tuberculozei, iar în acest moment trebuie să intensificăm aceste eforturi în conformitate și cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale Organizației Națiunilor Unite. După ce va fi promulgată, sunt convinsă că această lege își va arăta efectele în sprijinirea persoanelor cu tuberculoză”, a declarat Beatrice Mahler-Boca.