Legea “privind reorganizarea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale” a fost publicată în Monitorul Oficial.
Legea prevede desființarea actualei ANMDM și înființarea unei alte instituții, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), care se va afla în subordinea Ministerului Sănătății și va avea 500 de posturi.
Potrivit noii legi, ANMDMR urmează să se finanțeze din venituri proprii, realizate din încasarea tarifelor percepute conforme legislației, și din subvenție acordată de la bugetul de stat.
Noua lege prevede că ANMDMR va fi condusă de un președinte și de doi vicepreședinți, iar numărul maxim de posturi este de 500, inclusiv președintele și vicepreședinții. Posturile de președinte și vicepreședinte vor fi ocupate prin concurs organizat de Ministerul Sănătății, potrivit actului normativ.
Statul de funcții se aprobă prin ordin al ministrului Sănătății, al propunerea președintelui și cu avizul Consiliului de administrație.
Consiliul de administrație al ANMDMR va fi format din cinci membri, numiți prin ordin al ministrului Sănătății: președintele, cei doi vicepreședinți și doi reprezentanți al Ministerului Sănătății. Președintele ANMDMR va fi și președinte al Consiliului de administrație.
Noua structură de conducere este similară celei actuale a ANMDM. În prezent, instituția are un președinte, Marius Daniel Șișu, iar Consiliul de administrație are patru membri, fiind condus de președintele agenției.
Consiliul științific al noii instituții va avea opt membri.
După intrarea în vigoare a noii legi, ANMDMR va prelua tot personalul ANMDM, “cu păstrarea drepturilor salariale avute la data preluării”, prevede legea.
Reacția ANMDM
Într-un comunicat, ANMDM a salutat “cu deplină încredere în viitor” decizia.
“ANMDM își exprimă convingerea că prin implementarea noii legi, instituția va fi în măsură să-și atingă obiectivele strategice propuse, ridicându-se la înălțimea așteptărilor tuturor partenerilor din rândul industriei farmaceutice, a profesioniștilor din domeniul sănătății, având același beneficiar final al activității: pacientul român”, se arată în document.