Leucemie acută limfoblastică: Mediul în care a trăit copilul în primul an de viață ar putea juca un rol important

Leucemia acută limfoblastică – cel mai comun tip de cancer în rândul copiilor – este provocată de un proces în două etape, iar mediul în care a trăit copilul în primul an de viață ar putea juca un rol important, arată un studiu publicat în Nature Reviews Cancer și preluat de CNN.

Prima etapă este o mutație genetică ce predispune copilul la riscul de a dezvolta această formă de leucemie. A doua etapă este expunerea la unele infecții pe parcursul copilăriei, după ce, în primul an de viață copilul nu a intrat în contact cu microbi.

Mai exact, copiii care au crescut în locuințe extrem de curate până la un an și au interacționat cu mai puțini alți copii sunt mai predispuși să dezvolte leucemie acută limfoblastică.

Oamenii de știință de la Institute of Cancer Research, sub coordonarea profesorului Mel Greaves, au analizat numeroase studii efectuate pe parcursul a 30 de ani în domenii precum genetică, biologie celulară, imunologie și epidemiologie, concentrate pe leucemia la copii.

”Cercetarea este o culminare a decenii de muncă și, în sfârșit, oferă o explicație credibilă pentru modul în care intervine acest tip important de leucemie la copii”, a spus el, citat într-un comunicat. ”Studiile arată că (acest tip de cancer – n.r.) are o cauză biologică clară și este declanșat de o varietate de infecții în rândul copiilor predispuși, ale căror sisteme imunitare nu s-au dezvoltat suficient”, a adăugat el.

Deși mutația genetică joacă un rol în a predispune pe cineva la boală, numai 1% dintre copiii născuți cu această mutație dezvoltă boala, potrivit studiului. Ratele de îmbolnăvire sunt mai mari în rândul familiilor mai bogate, ceea ce sugerează că un rol îl joacă și factori legați de viața modernă.

Cercetări anterioare au evocat legături cu undele electromagnetice și alți factori de mediu, dar Greaves a respins această legătură în lucrarea sa. Studiul său ”zdrobește o serie de mituri persistente privind cauzele leucemiei, precum afirmațiile nesusținute că boala este provocată de expunerea la unde electromagnetice sau poluare”, a spus Greaves.

Greaves este însă de părere că, atunci când un copil este expus la infecții în primul an de viață, sistemul său imunitar este întărit. Însă infecții ulterioare, fără ”călirea” inițială, pot declanșa leucemie la cei care prezintă mutația genetică specifică.

El a atras, însă, atenția că aceste premise se aplică numai în cazul leucemiei acute limfoblastice și că alte tipuri de leucemie au, probabil, alte mecanisme.

Alți experți sunt mai precauți, subliniind că genetica și norocul pur sunt factori semnificativi.

„Nu există o legătură dovedită, deocamdată, cu un anumit tip de infecție”, a declarat dr. Donna Lancaster, oncolog pediatru la Royal Marsden NHS Foundation Trust, din Marea Britanie. ”Acest studiu necesită cercetări suplimentare și în cazurile oricărei expuneri a copiilor mici la infecții trebuie luat în calcul riscul prezentat de infecție în sine”, a adăugat ea.

Sheena Cruickshank din cadrul British Society for Immunology a atras, la rândul ei, atenția asupra riscului posibil al expunerii copiilor la infecții, insistând că igiena este crucială. ”Este important să ținem cont că infecțiile în sine pot reprezenta un risc semnificativ pentru copiii mici, al căror sistem imunitar este în curs de dezvoltare”, potrivit lui Cruickshank.

Leucemia acută limfoblastică este cel mai des întâlnit tip de cancer care apare la copii și afectează în medie un copil din 2.000. Din păcate, boala este extrem de agresivă, progresează foarte repede și, în lipsa unui tratament, poate ucide în doar câteva luni. Principala formă de tratament este chimioterapia.

Ratele de îmbolnăvire sunt în creștere în toată lumea. Un studiu a estimat că, în 2016, în lume existau aproximativ 53.000 de cazuri.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.