Liderii mondiali s-au angajat să accelereze activitățile împotriva COVID-19. SUA nu participă la inițiativa OMS

Organizația Mondială a Sănătății - OMS

Liderii mondiali s-au angajat vineri să accelereze activitățile pentru obținerea de teste, medicamente și vaccinuri împotriva COVID-19 și să le împărtășească pe tot Globul, dar Statele Unite nu au luat parte la inițiativa lansată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează Reuters.

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și președintele sud-african Cyril Ramaphosa s-au numărat printre cei care s-au alăturat unei conferințe video pentru a lansa ceea ce OMS a numit drept „colaborare de reper” pentru combaterea pandemiei.

Scopul este de a accelera dezvoltarea de medicamente sigure și eficiente, teste și vaccinuri pentru a preveni, diagnostica și trata COVID-19, boala pulmonară cauzată de noul coronavirus, și de a asigura accesul egal la tratamente pentru bogați și săraci.

”Ne confruntăm cu o ameninţare comună pe care nu o putem învinge decât printr-o abordare comună”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în deschiderea întâlnirii virtuale.

”Experienţa ne-a învăţat că, chiar şi atunci când instrumentele sunt disponibile, nu sunt la fel de accesibile tuturor. Nu putem permite să se întâmple acest lucru. ”

În timpul pandemiei de gripă porcină H1N1 din 2009, au existat critici conform cărora distribuirea vaccinurilor nu era echitabilă, întrucât ţările mai înstărite puteau achiziţiona mai multe.

”Trebuie să ne asigurăm că persoanele care au nevoie de ele să le obţină”, a spus Peter Sands, şeful Fondului Mondial de Luptă împotriva SIDA, tuberculoză şi malarie.

”Lecţiile date de SIDA trebuie învăţate. Prea multe milioane de oameni au murit înainte ca medicamentele anti-retrovirale să fie accesibile pe scară largă.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că obiectivul unui efort global de angajare la începutul lunii mai ar fi să se strângă 7,5 miliarde de euro (8,10 miliarde de dolari) pentru a intensifica activităţile de prevenire, diagnostic şi tratament.

„Acesta este doar un prim pas, dar vor fi necesare mai mulţi în viitor”, a declarat von der Leyen la conferinţă.

Liderii din Asia, Orientul Mijlociu şi Americi s-au alăturat şi ei videoconferinţei, dar un purtător de cuvânt al misiunii americane la Geneva a declarat anterior Reuters că Statele Unite nu vor fi implicate.

”Cu toate că Statele Unite nu au participat la întâlnirea în cauză, nu ar trebui să existe niciun dubiu cu privire la hotărârea noastră de fi lideri în domeniul sănătăţii la nivel mondial, inclusiv în actuala criză COVID”, a spus purtătorul de cuvânt prin e-mail.

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.