Liderii Uniunii Europene se reunesc în sistem de videoconferință pentru a discuta despre coordonarea răspunsului la pandemia de COVID-19

Liderii Uniunii Europene se reunesc, joi, în sistem de videoconferință, într-o ședință a Consiliului European pentru a discuta despre coordonarea răspunsului la pandemia de COVID-19, inclusiv despre oportunitatea introducerii unor certificate de vaccinare.

„Președintele Charles Michel va prezida o videoconferință a membrilor Consiliului European. Liderii UE vor discuta despre coordonarea răspunsului la pandemia de COVID-19, inclusiv despre introducerea la scară largă a vaccinurilor și punerea în aplicare a tuturor instrumentelor disponibile în scopul limitării răspândirii virusului. Liderii vor discuta, de asemenea, despre oportunitatea unei abordări comune în materie de certificare a vaccinării în cadrul UE”, transmite Consiliul European, într-un comunicat de presă.

Spania şi Grecia, două ţări europene a căror economie este puternic dependentă de industria turismului, insistă pentru introducerea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 la nivelul UE, pentru relaxarea călătoriilor.

Joi, ministrul de externe al Spaniei, Arancha Gonzalez, a afirmat că ţara sa insistă pe lângă Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică pentru crearea unui astfel de certificat care să ajute la revitalizarea deplasărilor, potrivit AFP.

„Ne îndreptăm inevitabil spre un certificat de vaccinare. Va fi un element foarte important pentru garantarea reluării în siguranţă a mobilităţii”, a declarat Arancha Gonzalez la un post de radio.

Aceasta a precizat că emiterea unui astfel de document ar trebui coordonată la nivel european sau chiar la nivel mondial, adăugând că un certificat de vaccinare le-ar permite oamenilor să călătorească, aşa cum se întâmplă acum cu testele PCR.

Spania, dependentă de industria turismului, este una dintre ţările puternic lovite de restricţiile de călătorie introduse din cauza pandemiei de coronavirus.

La rândul său, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat într-un interviu că prin introducerea în UE a unui certificat de vaccinare digital, convenit de statele membre, „putem să ne redeschidem rapid, să relansăm turismul şi petrecerea timpului liber şi să le permitem cetăţenilor noştri să se mişte liber şi fără restricţii dintr-o ţară în alta.”

Președintele Klaus Iohannis a declarat recent că nu este de acord cu impunerea, la nivel european, a unor certificate în baza cărora cei vaccinați împotriva COVID-19 să poată călători.

„Nu consider că este o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călători. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Iohannis.

La anteriorul Consiliu European, din 10-11 decembrie 2020, Consiliul European a salutat anunţurile pozitive privind dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19 şi încheierea de acorduri de cumpărare în avans de către Comisie. În plus, liderii au subliniat, în context, importanţa pregătirilor pentru distribuirea la timp a vaccinurilor, pentru a se asigura că acestea sunt disponibile la timp şi de o manieră coordonată. Nu în ultimul rând, Consiliul European a reamintit atunci că punerea în circulaţie a vaccinurilor nu înseamnă că pandemia s-a încheiat, situaţia epidemiologică din Europa rămânând, în continuare, îngrijorătoare.

Vaccinarea împotriva COVID-19 a început la 27 decembrie 2020 în întreaga Uniune Europeană. Vaccinurile sunt în prezent expediate către toate statele membre în acelaşi timp şi în aceleaşi condiţii. Astfel, în momentul în care un vaccin este autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente, toate ţările UE vor avea acces la acesta în acelaşi timp, în funcţie de dimensiunea populaţiei lor.

Până în prezent, Comisia Europeană a acordat o autorizaţie de introducere pe piaţă condiţionată pentru două vaccinuri împotriva COVID-19, în urma unor evaluări pozitive din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente: vaccinul BioNTech/Pfizer a fost autorizat la 21 decembrie 2020, în timp ce vaccinul Moderna a fost autorizat la 6 ianuarie 2021, mai menţionează sursa citată.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.