Lipsa de suficienți medici specialiști de Terapie Intensivă, unul din obstacolele în calea transplantului, spune Gheorghe Tache

Una dintre problemele care îngreunează operațiunile de transplant în România este lipsa de suficienți medici specialiști de Terapie Intensivă, adică cei care trebuie să îl monitorizeze pe pacientul aflat în moarte cerebrală 24 din 24 de ore. Este punctul de vedere al președintelui Asociației Transplantaților, Gheroghe Tache.

“Eu consider că această scădere a numărului de donatori față de perioada anterioară, de ultimii doi-trei ani, trebuie să o privim numai din interiorul nostru și să o analizăm în interiorul nostru. Mă refer aici la toți factorii acreditați pe aria de transplanturi – de la Agenția de Transplant, cu organizațiile profesionale și chiar și cu noi, cu asociațiile de pacienți (…). Până când noi nu facem o analiză clară, detaliată, cu toate disfuncționalitățile care există – și pentru că am pomenit de Agenția Națională de Transplant, iată că, de la înființare, încă nu s-a reușit să fie toate posturile ocupate, astfel încât să fie funcțională, să fie activă și să poată să-și îndeplinească mandatul pentru care a fost înființată. Totul pornește din interior. Și atunci când vom transmite mesaje clare și vom face un front comun, atât de informare, cât și de susținere a activității de transplant în toate ramurile ei, lucrurile vor începe să funcționeze”, a declarat Gheorghe Tache.

Mesajul organizatorilor marșului de astăzi este foarte clar, a spus el: “Să crească numărul de donatori, pentru că numărul celor care mor este mult mai mare decât al celor care beneficiază de o procedură de transplant”.

 

Date despre donarea de organe în România:

 

  • În perioada 2014 – 2018, 1.146 de familii au acceptat prelevarea de organe de la cei dragi aflați în moarte cerebrală;

  • În anul 2018, pe lista de așteptare pentru transplant se aflau 6044 bolnavi;

  • În anul 2018, au fost făcute 263 de transplanturi de organe.

Donarea de organe și, implicit, transplantul, sunt o problemă în România, și nu numai, pentru că pe listele de așteptare sunt tot mai mulți oameni care au nevoie de un organ, iar donatorii tot mai puțini.

La nivel european sunt aproximativ 60.000 de pacienți aflați pe listele de așteptare pentru transplant și aproximativ 30.000 beneficiază de procedură. În schimb, în România, sunt 6.000 de pacienți pe listele de așteptate, iar numărul celor care au beneficiat anul trecut a fost de sub 300.

“În momentul de față, țara noastră este pe ultimul loc (în Europa – n.r.) în ceea ce privește numărul de donatori raportat de un milion de locuitori. Atât timp cât țara noastră are specialiști de nivel europene în toate tipurile de transplant, atât timp cât avem și partea logistică necesară și toate condițiile create pentru a desfășura o activitate susținută pe linie de transplant, trebuie să facem mult mai mult”, consideră președintele Asociației Transplantaților.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.