Lipsa dialogului social poate duce la escaladarea conflictelor de muncă din sănătate

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind salarizarea din sistemul de sănătate este motiv de nemulțumire pentru sindicaliștii din cadrul Federației Hipocrat. Aceștia atenționează că nerespectarea legislației dialogului social, lipsa personalului, a materialelor și a condițiilor necesare activității pot duce la o escaladare a conflictelor de muncă.

Dacă veniturile medicilor şi ale asistenţilor au crescut anul trecut, nu acelaşi lucru se poate spune despre personalul auxiliar, infirmiere, îngrijitori şi brancardieri. Teoretic, ar fi trebuit să avem o mărire a venitului din acest an, însă fie nu avem nicio creştere, fie avem una de câteva zeci de lei”, afirmă Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.

Sindicaliștii reclamă că, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, conducerea a semnat contractul colectiv de muncă la nivel de unitate doar cu liderii de sindicat agreaţi. În schimb, însă, organizaţia afiliată la Federaţia Sindicală Hipocrat a fost împiedicată să participe la negocieri.

Reprezentanții federației se arată totodată îngrijorați de presiunile exercitate de autorităţile locale şi de lipsa de reacţie a Ministerului Sănătăţii referitoare la problemele semnalate până acum.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.