Lista substanțelor interzise în sport de la 1 ianuarie 2019, publicată în Monitorul Oficial

În vederea prevenirii şi combaterii dopajului în sport, a fost aprobată Lista substanțelor interzise pentru anul 2019, în conformitate cu „Standardul internaţional Lista interzisă – 2018 al Agenţiei Mondiale AntiDoping”. Lista face obiectul Ordinului nr. 299 al președintelui Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), publicat astăzi, 29 octombrie, în Monitorul Oficial, și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

 

Hormonii și steroizii, în continuare printre substanțele interzise

 

În listă se regăsesc substanțele și metodele interzise permanent, atât în competiție cât și în afara ei, dar și substanțele și metodele interzise doar în competiție.

Sportivii nu au voie să folosească substanțe neaprobate, agenți anabolici, steroizi, dar și alți agenți anabolici. De asemenea, este interzisă permanent orice substanţă farmacologică care nu este cuprinsă în listă și nu este aprobată de nicio autoritate guvernamentală de reglementare în domeniul sănătăţii pentru uzul terapeutic uman. Este interzisă folosirea hormonilor peptidici, a factorilor de creștere, substanțele înrudite cu mimetice, dar și alte substanțe cu structură chimică similară. Sunt interziși agenții activatori ai factorilor care induc hipoxia, inhibitori ai factorului de creștere și transformare, hormonii peptidici și factorii de eliberare, dar și factorii de creștere și modulatorii acestora care afectează sinteza/degradarea proteinei muşchilor, a tendoanelor sau a ligamentelor, vascularizarea, utilizarea energiei, capacitatea de regenerare sau comutarea tipului de fibră.

Sportivii nu au voie să folosească hormoni și modulatori metabolici, modulatori ai receptorilor selectivi de estrogeni și nici agenţii care împiedică activarea receptorilor activinei IIB.

În ordin se mai arată că depistarea în proba sportivului, oricând sau în competiţie, a oricărei cantităţi a unei substanţe cu limită de prag: formoterol, salbutamol, cathină, efedrină, metilefedrină şi pseudoefedrină, în combinaţie cu un diuretic sau un agent mascator, se va considera rezultat analitic advers, cu excepţia cazului în care sportivul are o scutire de uz terapeutic acordată pentru acea substanţă, în plus faţă de cea acordată pentru diuretic sau agentul mascator.

 

Metode interzise

 

Printre metodele interzise sunt enumerate: manipularea sângelui și a componentelor sângelui, manipularea fizică și chimică prin falsificarea sau încercarea de falsificare cu scopul de a altera integritatea și validitatea probelor recoltate în timpul controlului doping. De asemenea, sunt interzise metodele care măresc performanţa sportivă, cum ar fi utilizarea de polimeri ai acizilor nucleici sau analogi ai acizilor nucleici, folosirea agenţilor de editare genetică proiectaţi să modifice secvenţele de genom sau utilizarea de celule normale sau celule modificate genetic.

În cadrul competițiilor, sunt interzise: folosirea stimulentelor nespecifice, a narcoticelor, canabinoide și glucocorticoizi. Betablocantele sunt interzise doar în cadrul competiţiilor în automobilism, biliard, darts, golf, schi/snowboard, în sărituri cu schiurile, freestyle aerials/halfpipe şi snowboard halfpipe/big air, în sporturi subacvatice, vânătoare subacvatică. În cazul tirului și a tirului cu arcul, betablocantele sunt interzise și în afara competiției.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.