LIVE Conf. dr. Irina Strâmbu, de la Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, vorbește despre fibroza pulmonară

Conf. Dr. Irina Strâmbu, Șeful Secției Clinice Pneumologie V a Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, a vorbit despre fibroza pulmonară idiopatică.

”Fibroza pulmonară idiopatică este o afecțiune de cauză necunoscută, care afectează de obicei oamenii de peste 55 de ani – majoritatea pacienților au peste 60 de ani – și care constă în apariția unui țesut cicatriceal în structura plămânilor fără să se cunoască rana inițială. O cicatrice apare în general în urma unei răni. Rana aceea nu reușim să o identificăm și doar constatăm că unii pacienți dezvoltă acest țesut cicatriceal în plămâni, care se soldează cu micșorarea volumului plămânilor, dificultăți de expansiune, de umplere cu aer a plămânilor, cu dificultăți de respirație”, a explicat medicul pneumolog.

Fibroza pulmonară idiopatică este o afecțiune subdiagnosticată în România. ”Pe plan european, prevalența bolii (…) este între 14 și 25 la 100.000 de locuitori (…). Dacă aceste cifre de prevalență le extrapolăm la populația României, ar trebui să avem cel puțin 2.500 de pacienți și, în prezent, noi avem nici 150 de pacienți în tratament. Deci boala este sever subdiagnosticată”, a subliniat dr. Strâmbu, subliniind că problema este, probabil, de identificare a diagnosticului corect.

Diagnosticarea precoce este foarte importantă, pentru a stabiliza pacientul. ”Cu cât boala este diagnosticată mai devreme, când pacientul are o capacitate a plămânilor mai mare, este autonom, se descurcă singur și se începe tratamentul, cu atât își va păstra acest statut pe termen mai îndelungat”, a explicat medicul, precizând că fibroza pulmonară idiopatică nu se poate vindeca.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.